Nekad “BIO” sad se samo spominjalo

Nekad “BIO” sad se samo spominjalo

JESTE LI LAKOVJERNI? PROVJERITE! Test inspirisan stvarnim, istinitim i svakodnevnim situacijama

 1. Recimo da kupite neke markirane cipele, tašnu, naočale, skupo plaćene, i otkrijete da su „fake“ – lažnjak, da li bi Vam bilo svejedno?
 2. Da li bi ste se usudili kupiti kremu za lice na kojoj piše samo sljedeće: Domaća krema za lice?
 3. Da li bi ste se usudili kupiti kremu za oči na kojoj piše samo sljedeće: Ručno rađena krema za oči – smanjuje bore i čini kožu glatkom?
 4. Da li bi ste kupili telefon od poznanika, poznate marke, ali bez ikakve garancije ili oznake da je to ta marka, tipa „vjerujem ti na riječ“ bez obzira šta piše ili ne piše?
 5. Da li bi ste se usudili kupiti kukuruz na kojem piše nije GMO, bez ikakvog drugog dokaza osim što je samo napisano da nije GMO?
 6. Da li bi ste se usudili kupiti pekmez za imunitet na kojem piše samo sljedeće: Pekmez za imunitet? Da li bi ste taj isti dali djeci?
 7. Da li bi ste se usudili kupiti limun na kojem samo piše ekološki uzgojen, organski, bio uzgoj?
 8. Da li je samo „neugledan“ proizvod i crvav garant za organski uzgoj?
 9. Da li kupujete organske, ekološki i bio uzgojene namirnice bez provjere certifikata ili oznaka?

Rješenje testa:

Ukoliko imate jedan pozitivan odgovor na pitanja 5- 7 : vrijeme je da razmislite šta sve unosite u organizam ili dajete svojoj porodici misleći da je zdravo, ekološki, organski ili samo korisno, a nije!!!

Ako na pitanja 7,8, 9 imate jedan pozitivan odgovor onda trebate da znate da unosite više pesticida i štetnih tvari nego što mislite! I dodatno plaćate  „debelo“ taj unos pesticida i neispitivanih materija!

Ukoliko imate više od dva pozitvna odgovora, da, možda previše vjerujete drugima, a ukoliko imate jedan pozitivan odgovor na pitanja od 2-9 Vašim zdravljem upravljaju drugi!

Problem je u tome što cipele, tašnu, naočale, telefon itd jednostavno možete da vratite, zamijenite, bacite itd. ..Šteta je popravljiva! Ali unesene nepoznate materije, GMO hranu i pesticide ne možete tek tako jednostavno vratiti, zamijeniti ili popraviti…Sve loše što unosite dobrim dijelom se izluči ali uvijek ostaje onaj jedan manji dio i tako svaki dan, tokom nekoliko godina, ostaje i ostaje, taloži se i eto kumulativnog efekta…Šteta na zdravlje je napravljena, pogotovo djeca su izložena velikom riziku i šta je tu je!

KAKO MOŽETE ZAŠTITI SEBE I SVOJE NAJMILIJE!

 1. Vjerujte samo svojim očima
 2. Uključite male sive stanice i razmislite prije bilo koje kupovine (marketing je čudo)
 3. Čitajte deklaracije
 4. Ako proizvod nema deklaracije ne kupujte pa i da je od rođaka, prijatelja, komšije (nije važno šta će ko pomisliti)
 5. Bez zelenog lista sa adekvatnim brojem organiski proizvod NIJE organski! Može na njemu pisati šta god ,organsko, organski uzgoj, domaće, samo organik, 100% organsko itd…OPET bez lista  i broja proizvod nije organski. Ukoliko proizvod ima zeleni list, a nema broj ili oznaku, neko se „usudio“ samo taj list staviti na proizvod. Navodi eko, bio ili organsko, a bez oznake su u EU zabranjeni pa tako i kod nas. Uz logotip mora biti naveden kodni broj kontrolnog tijela kao i podatak »Uzgojeno u/izvan EU«.
 6. Tražite certifikat, pitajte – Za svoj novac i svoje zdravlje pitajte !!!
 7. Ukoliko ima certifikat pogledajte datum zadnje aktualizacije..Ako je sada 2019ta onda ne može certifikat biti 2011, 2010, 2018, itd!!!
 8. Pogledajte registar organskih proizvođača npr. na stranici OK – organska kontrola
 9. Ako je proizvod uvezen iz EU sa certifikatom OK…ali ako je taj isti proizvod uvezen i onda PREPAKIRAN u BiH, šta mislite šta sve može biti unutra, bez kontrole, bez oznaka, bez certifikata????!!!!
 10. Ne kupujte na „lijepu riječ“ ili na „lijepo pakovanje“ bez obzira ko prodaje, ko Vam šta nudi i ko Vam šta tvrdi!
 11. Zapamtite: Sve stvari su otrovne i ništa nije bez otrova; samo je doza ono što čini da neka stvar nije otrov“

Ukoliko niste sigurni da razumijete oznake, imate pitanja, ili jednostavno ne znate kako certifikat treba da izgleda pitajte nas na www.zdravoteka.ba i primjer certifikata možete pogledati na www.biofan.ba ili www.shop.biofan.ba

Naravno sve o zakonima organske proizvodnje, pravilima i označavanju možete na pronađete klikom na link:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *