Zašto je važno identificirati problem sa spavanjem?

Zašto je važno identificirati problem sa spavanjem?

Veza zdravlje – san ne zauzima samo važan stav u klasičnoj medici nego je ta veza odavno, još od prije nekoliko stoljeća, poznata i u tradicionalnoj kineskoj medicini (TKM) koja je sve više priznata diljem svijeta, pa čak i u nekim zemljama kao dio javno zdravstvenog sistema. Tako postoji „24 satni kineski biološki sat“ na osnovu kojega možemo predpostaviti šta se dešava sa „nama“ dok spavamo i buđenja, u određenim noćnim satima, konkretno povezati sa određenim sistemima ili organima u tijelu.

Kao što se savjetuje da vodite dnevnik ishrane kada se pojave određeni problemi koji se vežu npr. za intoleranciju na hranu savjetuje se također da pratite da li se buđenja u toku noći javljaju u isto vrijeme. Bitno je da ukoliko imate neke problema sa snom (ne možete da zaspite, naglo se budite, često se budni u toku noći i nemate čvrst san, bude vas nagli pokreti ili trzaji, splet raznih misli vas drži budnim) zapišete kada ste se u toku noći probudili i ujutro zapišite kada ste otprilike zaspali jer nas to vraća opet u 24satni cirkadijski ritam (biološki ritam). Tako npr. probleme sa snom (buđenja između 1-3 ujutro) možemo povezati sa eventualnim problemima sa jetrom.

ZAŠTO?

S obzirom da jetra po cijele dane radi za nas, pročišćava krv, štiti nas tako od raznoraznih patogena i toksina, proizvodi žuč koja razgrađuje višak masnoća u prehrani, stvara energetske zalihe, potreban joj je odmor, a taj odmor je prema TKM baš oko 1-3 ujutro (zavisi od osobe do osobe). Jetra spava do tih jutarnjih sati kada počinje svoj detox program tijela – od otrova, bakterija, virusa, teških metala, pesticida, odumrlih stanica eritrocita i ujutro kada se probudite, popijete čašu vodu, ili ne, izbacite sve to iz sebe. To je prirodni, jedinstveni i savršen detox program koji se odvija svake noći. Međutim ako je jetra preopterećena isuviše masnom hranom, gaziranim sokovima, zaslađenom hranom, hranom koja se sastoji od četiri bijela zla (bijelo brašno, bijela so, bijeli šećer, bijela mast), manjkom vode u toku dana, sjedilačkim poslom, hranom punom aditiva i pesticida iz dana u dan – taj detox program jetre neće bit jednostavan i postajat će sve teži i teži. Tada u to vrijeme, kada jetra radi svoje, a vi trebate spavati i ne osjetiti ovaj proces, budite se bez posebnog razloga, baš u to vrijeme. Ponovo opet zaspite nakon nekog vremena.

Pogledajte na sat, zapišite vrijeme i ako je to uvijek u ovom vremenu 1-3 ujutro onda je vrijeme da se posvetite „svojoj jetri“.

Prvo je vrijeme za promjenu životnih navika, ishranu i aktivnosti. Uz promjenu ishrane, možete pomoći jetri i putem dodataka ishrani i začina koji su potpora jetri da se riješi isuviše nakupljenog otpada. Naravno ova pomoć ima smisla samo ukoliko se promjene loše životne navike.

Od velike kosristi vam može bit i biorezonatna terapija, koja kroz svoj poseban program terapije, dubinski potpomaže organima koje služe za detox organizma. Indirektno, posebno potpora jetri putem terapije može pomoći i kod problema u radu štitnom žlijezdom. Za svoju jetru, a naravno i za komplet organizam, najbolje što možete uraditi  je da, kao što sam već rekla, promjenite loše životne navika i ishranu, pijete dosta tečnosti i uradite dubinski detox tretman.

Prema knjizi „Zdrava štitnjača“ koja je zaokupirala cijeli svijet, pa tako i mene, iako nije Evidence based medicine, predstavljamo nekoliko super zdravih navika koje vam zasigurno mogu pomoći u detoksifikaciji jetre pa i cijelog organizma jer su glavni uzroci Hashimotove i Gravesove bolesti  upravo skriveni u jetri.

Mjesec detoksifikacije jetre, limfatičkog sistema i crijeva

Sljedeći tonici trebali postati normalan dio vašeg života, a dodat će te ih nakon obroka ili užina. Napitci za detox i hidrataciju – mogu se kombinirati zajedno u toku dana ili jednostavno možete izabrati samo jedan

Nakon buđenja – Celer

Svako jutro na prazan želudac popijte 4 decilitra svježeg cijeđenog celera listaša – možete početi sa malim dozama ukoliko ste osjetljivi i postupno ih povećavati. Nakon što popijete sok jednostavno pričekajte najmanje 15tak munuta prije nego pojedete nešto drugo.

Operite celer (1 vezica) staite ga u sokovnik i popijte odmah. Ako nemate sokovnik izrežite na komade i koristite blender dok ne dobijete pire. Procijedite i odmah popijte. Ukoliko imate mogućnost najbolje koristiti ekološki uzgijen celer. Ako vam je okus prejak uvijek možete dodati jedan krastavac ili jednu jabuku.

2 šolje vode (filtrirane najbolje, ali sa kvalitenim filterom za vodu inače je bolje onda piti vodu sa česme)

VODA SA LIMUNOM ILI LIMETOM – sredinom dana ili u rano poslijepodne

½ liimuna ili limete

Iscjedite sok, naspite ga u vodu, najbolje svjež ali možete i unaprijed pripremiti napitak
VODA SA ĐUMBIROM – kasno poslijepodne

Nije bitno da li je hladan ili vrući napitak, da li prije ručka ili poslije ili prije doručka, kada god se sjetite popiti ovaj napitak u toku dana bit će vam od velike koristi za detoksifikaciju.

Komad svježeg đumbira (2-5cm) naribajte u 2 šoljice vode i ostavite da stoji najmanje 15minuta, a po mogućnosti i duže. Napitak možete ostaviti peko noći u hladnjaku, procijedite vodu, po želji možete dodati limunov sok i med.

Kao alternativu ribanju đumbira, možete ga nasjeckati na manje komade i istisnusti kroz prešu za bijeli luk s tim da pulpu ne bacite nego je sitno nasjeckate i dodate u vodu. Med i limun najbolje dodati netom prije nego što će te popiti sok ,a ukoliko se radi o priremi vručeg napitka pustite da se prvo malo ohladi pa tek onda dodajte med ili limun.

VODA SA ALOE VEROM – svake večeri (sok od aloe vere možete zamijeniti sokom krastavca)

Ima izvorno djelovanje na jetru, nadbubrežne žlijezde i ostatak vašeg tijela

Komad lista aloe vere dužine 5 cm

2 šoljice vode

Kašikicom pokupite gel koji se nalazi u untrašnjem dijelu svježeg lista aloe vere i stavite ga u blender zajedno sa vodom. Miksajte 10 do 20 sekundi ili sve dok se sastojci dobro ne povežu. Za najbolje rezultate popijte odmah, najbolje na prazan želudac premda će vam možda trebati neko vrijeme da se naviknete na okus aloe ali se zaista virjedi potruditi. Ukoliko zamotate ostatak lista aloe u vlažnu kunjinsku krpu ili plastičnu foliju može u frižideru tako spakovan stajati do dvije sedmice.

Napomena: Proizvodi aloe vere ne smiju se uzimati kod poremećaja rada probavnog sistema (upale, tumori, funkcionalne smetnje). Literatura navodi i da je najbolje izbjegavati sok aloe vere tijekom razdoblja začeća i trudnoće. Preparate sa sadržajem aloe vere ne smije se nanositi na svježe hirurške rane jer usporavaju cijeljenje.

Dodatni savjet:

Za detoksifikacijski biorezonatni tretman kontaktaktrajte nas ili putem online forme ili pozivom na 061 593 000. Detox tretman ili terapija se preporučuje svima, barem dva puta godišnje bez obzira da li postoje problemi ili ne. U svakom slučaju, uvijek bolje spriječiti nego liječiti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *