Ashwagandha

Ashwagandha

Ona koja daje vitalnost i snagu

Withania Somnifera ili Ashwagandha se koristi u Ayurvedskoj medicini već preko 3000 hiljade godina. I moderna medicinska literatura i tradicionalni Ayurvedski spisi govore o mnogim potencijalnim zdravstvenim prednostima biljke Ashwagandha (također poznate kao indijski ginseng ili Winter Cherry). Historijski, korijen Ashwagandhe, se koristio za tretiranje artritisa, konstipacije, nesanice, stresa, visoke temperature, gubitak pamćenja, podizanje imuniteta i opšte vitalnosti organizma.

 Ashwagandha kao adaptogen

 Ashwagandha je član porodice biljaka koje se nazivaju “adaptogeni”. Pojam “adaptogen” primjenjuje se na biljke sa fitonutrijentima koji reguliraju metabolizam kada je tijelo uznemireno fizičkim ili mentalnim stresom i pomažu tijelu da se prilagodi na način da normalizira funkcije sistema, razvija otpornost na takav stres u budućnosti,  podigne ukupni perfomans organizma i ne uzrokuje nikakve negativne simpotome u toku i poslije korištenja. Ashwagandha se smatra idealnim adaptogenom jer posjeduje sve navedene karakteristike. Adaptogeni se obično koriste za ublažavanje stresa, zdravlje mozga, zdravlje nadbubrežnih žlijezda i za poboljšanje disfunkcije HPA ose (direktnog  uticaja i povratne reakcije hipotalamusa, hipofize i nadbrubrežnih žlijezda).

Anksioznost

Studija koja je objavljena u žurnalu Phytomedicine je pokazala da biljka ima sposobnost da reducira nivo anskioznosti zbog svojih smirujućih efekata. U poređenju sa lijekom lorazepamom (benzodiazepam) Ashwagandha je djelovala na sličan način kao i sam lijek ukazujući da Ashwagadha može biti efikasna u reduciranju anskioznosti.

 Antistres

Istraživanja ove biljke su doveli do otkrića mnogih bioloških aktivnih supstanci. Do sada su otkriveni whitaferin A, molekula koja predstavlja novu klasu fitosterola withanolide. Oko 50 različitih withanolida je izolovano iz biljaka porodice Solanaceaea  kojoj pripada i Ashwgandha. U istraživanju koje je objavljeno u Indijskom žurnalu Kliničke Biohemije izolovana je i komponenta X kojoj se pripisuju moćna antistresna djelovanja iako je hemijska karakterizacije ovog spoja još uvijek u progresu. U istraživanju čiji rezultati su objavljeni u Časopisu Indijske Medicinske Psihologije ukupno 64 ispitanika sa anamnezom hroničnog stresa bilo je uključeno u studiju. Ispitanici su uzimali jednu kapsulu (300mg) dva puta dnevno tokom razdoblja od 60 dana.  Razine serumskog kortizola bile su značajno smanjene u skupini Ashwagandha, u odnosu na placebo skupinu. Nuspojave su blage u prirodi i usporedive su u obje skupine. Nisu prijavljeni nikakvi ozbiljni štetni učinci.

Pojačava imunitet

Imunitet je svakodnevno iscrpljen pod uticajem raznih faktora, a u današnjem dobu najčešći su intrinzični čimbenici, poput stresa, upale i nedostatka sna. Protuupalnim i smirujućim djelovanjem, potičući opšte- fizičko zdravlje i izdržljivost, ashwagandha je značajno poboljšala snagu imuniteta. Također je pronađeno da poboljšava aktivnost prirodnih stanica ubojica, imunoloških stanica koje se bore protiv infekcija.

 Kako koristiti

Ashwagandha se smatra sigurnom za korištenje u dozama od 250mg do 3g dnevno (do 1 čajne kašikice). Doze od 500mg dnevno su se pokazale izvrsne kod nesanice. Ne preporučuje se trudnicama, djeci, dojiljama te osobama koje koriste imunosupresive, sa autoimunim oboljenjima, uzimaju hormonsku terapiju, kortikosteroide i sedative. Preporučene doze se ne smiju prekoračiti, savjetuje se početi od malih doza do konačne uz praćenje reakcije organizma. Oprez i osobama koje imaju intoleranciju na biljke iz roda Solanaceaea. Za kupovinu organske Ashwagandhe klik na link

 Tonik za Laku noć

https://ascensionkitchen.com/ashwagandha-sleep-tonic/

 U jednu šolju toplog mlijeka (može i biljno mlijeko) dodajte do 1/4 čajne kašikice praha Ashwagandhe, po želji zasladite kašikom meda i možete dodati prstohvat začina (cimeta, šafrana, muškatnog oraha ili vanilije). Popijte jedan sat prije spavanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *