UPOZNAJTE PERUANSKU MAKU – Zaboravljeno blago Inca naroda

UPOZNAJTE PERUANSKU MAKU – Zaboravljeno blago Inca naroda

Maka, lat. Lepidium meyenii, porodice Cruciferae je dvogodišnja biljka koja se uzgaja  uglavnom u središnjim Andama Perua već više od 2000 godina. U navedenoj regiji je, ne samo, poznata kao izvor hrane nego kao i biljka sa mnogo ljekovitih osobina.

Tamo gdje ništa ne raste, raste Ona

Na 3500-4500 nm visine, na području koje obasjava jaka sunčeva svjetlost, šamaraju olujni vjetrovi, haraju ledene temperature, tu na kamenovitom, neplodnom terenu, na kojem malo drugih kultura preživljava (samo brdske trave i nekoliko upornih člavona porodice Solanaceae), raste Maka, adaptirana na sve, sa posebnim „modom“ za preživljanje, sakrivena u zemlji, skoro nevidljiva na površini tla.

Koliko se o Maki zna – farmakološki značaj i  ljekovita upotreba

Maku predstavljaju tri glavna fenotipa, zavisno od boje ovojnice korijena, crveni, žuti i crni. Općenito, sva tri fenotipa obiluju proteinima, nezasićenim masnim kiselinama i mineralima. U korijenu nalazi se 18 ili 19 vrsta aminokiselina. Među njima je pronađeno sedam esencijalnih aminokiselina, a njezina vrlo bogata nutritivna vrijednost je predložena kao jedan od razloga djelovanja na vitalnost i borbu protiv umora. Objavljena istraživanja ukazuju na razlike u hemijskom sastavu ovih fenotipova pa i samim tim i različiti medicinski cilj za koji se mogu koristiti. Crvena ima veći sadržaj čistog proteina i kalija, te niži sadržaj topivih šećera, riboflavina i željeza nego crna, dok žuta ima stabilne srednje vrijednosti za ove spojeve. Crvena posjeduje antiproliferativne funkcije koje smanjuju veličinu ventralne prostate i sprječavaju povećanje težine prostate koje je rezultat uglavnom liječenja testosteronom (kod štakora). Crna i žuta Maka su, u istraživanjima na štakorima, povećale broj spermatida u testisima i broja spermija, dok crvena Maka nije imala takav učinak.

Među tri ekotipa, najbolji reproduktivni učinak opažen je kod crne, zatim žute, a na kraju crvene Make.

Žuta maka ima najmanji sadržaj alkaloida i iz tog razloga prikladna je za starije osobe. Ova sorta je možemo reći najtraženija, najviše je se proizvede, najjeftinija je i često je nazivaju “običnom” makom. Ima blagotovorna dejstva na cjelokupan organizam.

Crvena maka sadrži dosta više specifičnih alkaloida, teža je za uzgoj samim tim i skuplja od obične. Iz razloga koji su navedeni predhodnom pasusu, muškarac bi trebao da koristi crvenu Maku samo u slučaju uvećanja prostate.

Crna maka je najefikasniji tip po pitanju podizanja nivoa snage i fizičke izdržljivosti, podizanju potencije, seksualne želje i plodnosti kod muškaraca.  Sadrži najviše alkaloida, najskuplja je sorta ali i najteža za uzgoj.  Ne preporučuje se mlađima od 18. godina!

Za vitalnost organizma, anti–umor, anti-stres ali ZA-imunitet, za NJU i NJEGA

Općenito kao adaptogen, Maka može pomoći imunološkom sistemu da se prilogodi u odbrani od fizičkog i emocionalnog oštećenja stresom te može smanjiti učinke stresa, uključujući i borbu protiv povećanja kortikosterona i svih parametara povezanih s tim povećanjem, kao što je veličina nadbubrežne žlijezde i ulkusi uzrokovani stresom, te eliminirati smanjenje slobodnih masnih kiselina i razine glukoze u plazmi. U istraživanjima je pokazano da Maka utiče na imunitet povečanjem broja leukocita dok antioksidantivna aktivnost može biti djelomično odgovorna i za pokazanu otpornost na patološke antigene. Istraživanja su pokazala da Maka uklanja ROS/RNS (markeri degenerativnih, kardiovaskularnih bolesti, nekih oblika raka, neurodegerativnih poremećaja i starenja)  i time pomaže u zaštiti stanica od patoloških promjena. Smatra se da je potrošnja Make općenito korisna i za muškarce i za žene.

Kako koristiti

Maka se smatra sigurnom za korištenje u dozama od 3g do 5g dnevno (1-2 čajne kašikice) i to ujutro ili prije vježbanja, nikako ne pred spavanje. Ne preporučuje se trudnicama, djeci i dojiljama. Preporučene doze se ne smiju prekoračiti, s obzirom da je adaptogena biljka, poželjno je krenuti od malih doza (1/4 kašikice) do konačne, one koja najbolje organizmu odgovara uz praćenje reakcija. BIOfan peruansku maku organske kvalitete u pakovanju od 150g možete kupiti klikom na link

Oprez! Osobama koje imaju visok krvni pritisak, bolesti jetre i žući te ukoliko imaju problem vezan uz hormonalni disbalans (štitnjača, rak testisa).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *