Treba Vam:
½ šolje organske crvene leće
½ šolje organske french leće
Sitne zobene pahuljice
1 ljubičasti luk
1 -2 čehnja bijelog luka
Začini: curry, dimljena crvena paprika ili obična crvena slatka paprika, kumin i himalajska sol
POSTUPAK
Leće isprati pod vodom i skuhati u vodi (staviti toliko vode da se mogu skuhati) ..Za crvenu leću je dovoljno nekih 15 tak minuta za zelenu 2-25 minuta..
Leće nije potrebno nakamakati ranije ali ukoliko želite dodatno skratiti vrijeme kuhanja onda zelenu lecu možete namakati neka 2 sata ranije
Kada su leće skuhane, procijediti i ostaviti da se ohlade..Sačuvajte malo vode od leće ukoliko Vam smjesa bude pregusta kada ih budete pravili
U međuvremenu..
Isjeckati sitno manji ljubičasti luk
U sjecka ili blender staviti ohlađene leće, sjeckani luk (ovo duplo sjeckanje je zbog djece, znaci moze luk u sjecka bez predhodne obrade), protisnuti bijeli luk, 1-2 kasikice himalajske soli, zaćine – curry 1 kasikica, dimljena crvena paprika 2 kasikice, kumin 1 kasikica..
Sve fino sjediniti. Dodati skroz sitnih organskih zobenih pahuljica toliko da se smjesa može uvezati..Formirato okruglice po želji
Ovakve okruglice možete odmah konzumirati , a možete ih ostaviit da se malo stegnu u frizedru te ih peći na tavi na malo ulja ili u pečnici da dobiju malo hrskavosti..
Možete ih serivrati uz salatu ili kao glavno jelo uz neki prilog ili kao mi u tortilje od spinata ili neke druge tortilje..
Sve o lećama i mahunarkama možete pročitati na https://zdravoteka.ba/2019/09/13/volimo-mahunarke/ , a organske mahunarke možete kupiti na