TERAPIJA ŽELUDCA na holistički način

TERAPIJA ŽELUDCA na holistički način

Mjesec oktobar je prema tradicionalnoj kineskoj medicini, mjesec ŽELUDCA. To znači da je želudac sada najranjiviji zbog svih promjena koje se dešavaju.

Dobra funkcija želuca je vrlo važna, jer u saradnji sa slezenom stvara energiju koja je izvor životne snage za čitav naš organizam. Želudac hranu vari i razgradi je odvajajući čisto od nečistog. Kvalitetne tvari šalje slezeni, koja dalje distribuira stečenu Qi energiju, a sve nečisto putuje dalje i izlučuje se.

Kvalitetna hrana koristi se za stvaranje životnog”goriva” preko merdijana SLEZENE tj. energije Qi i krvi Xue,  ESENCIJALNE za zdrav rad tijela. Kada ova veza funkcioniše onda i svi ostali organi imaju svoju pokretačku energiju, hrana se dobro vari, imate apetit i spremni ste za svoje svakodnevne životne izazove. Iz ovoga se jasno vidi da ukoliko je želudac oslabljen, slezena neće moći graditi Oi energiju, a to znači da će doći do slabljenja rada svih ostalih organa u organizmu.

Oslabljen želudac prepoznat ćete jer ga prati anoreksija, nadutost i bol, manjak apetita, ne voljno jedenje, pojava da ništa nije ukusno, anksioznost, hiperaktivnost, pretjeranja briga, konfuzija ili čak i depresivno stanje.

Zato čuvajte Vaš želudac posebno u ovom mjesecu ali i uvijek! Najbolji način da to uradite jeste da:

Doručkujete ujutro jer većina energije nalazi se u želudcu (hrana, probava, limfa) između 7 i 9 sati ujutro, pa ako ste gladni, vaše tijelo ostaje bez potrebne energije, kasnije hranu tijelo dobro ne može iskorsititi, a sva neiskorištena energija putuju dalje tamo gdje nije potrebna i javlja se kako neki vole reći DISBALANS, a ustvari javlja se neravnoteža izmedju moćnih yin i yang meridijana jer je ŽELUDAC Yang partner Slezene YIN

Želudac voli  kaše od žitarica – kukuruza, prosa, ječma, heljde, riže, tople supe ili kvalitetne proteine.

Voli kuhanu hranu, bez previše začina i soli, a ne voli prevruću i prehladnu hranu.

Voli ritual jedenja, sažvakanu hranu i obrok pojeden na miru!

Ne voli prejedanje niti ležanje odmah nakon jela.

Ljutnja, nervoza i frustracije indirektno utiču na rad želudca i slezene i zato nikad nemojte jesti kada ste ljuti!

Vodite računa o tome šta i kada jedete.

Između 19-21h tada želudac ima najnižu energiju i zato ne trrba da se jede 2-3 sata prije spavanja.

Neke od namirnice koje jačaju želudac su jutarnje kaše od žitarica (kukuruzna, zobena, heljdina, riže) ili tople supe. Tokom dana treba jesti povrće prirodno slatkog okusa – bundeva, kelerabu, mrkvu, slatki krompir, korjenasto povrće, supe, integralne riže, mungo grah, adzuki grah, slanutak i proso.

Kako terapijski možemo djelovati na želudac:

Primjenjivajuci gore navedeno!!!

Ispijanjem čaja sladića (maks. 14 dana, 1-2 šolje dnevno) možemo pomoći pri regenerisanju sluznice želudca ( osobe sa hipertenzijom, trudnice i dojilje moraju naći drugo rješenje), također terapijsko djelovanje na želudac imaju kurkuma  i matičnjak.

Ukoliko promjena i primjena specfične ishrane ne pomaže korisno je uraditi test na Heliko bakteriju.

Najbolja pomoć kod jako oslabljenog želudca dolazi od kvalifikovanog terapeuta koji može iskorstiti terapiju meridijana želudca koji je najduži od svih meridijana sa svojih 45 tačaka! Također Vam može pokazati koje tačke na tijelu da masirate ukoliko osjetite neke tegobe. Terapeut može iskorisit poznavanje akupunkturski tačaka, refleksologije ili biorezonance koja pruža najbolje, najefikasnije terapije organa ali i meridijana.

Preuzeto sa stranice za BICOM edukaciju bioresonance.com

Sama primjena ishrane kod jako oslabljenog želudca neće mnogo pomoći ukoliko se ne primjeni zajedno sa klasičnom medicinom ili sa metodama nekih od alternativnih terapija (biorezonance, homeopatije, akunpunkture ..). Sinergijskim djelovanjem nutricionističkih savjeta i znanje holističke medicine može doprinijeti opravku želudca, slezene pa samim tim i opravku cijelog organizma.

Za više informacije pozovite ili pošaljite upit na 061 593 000

Ukoliko Vas interesuje biorezonanca kao alternativn metoda lajkate nas na IG : bior_zona_sarajevo ili na FB: Bior zona – ishrana, savjeti i biorezonanca

Tekst napisala:

Msci. Jasna Frljak, certifikovani Bicom terapeut

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *