TERAPIJA PLUĆA na holistički način

TERAPIJA PLUĆA na holistički način

Pluća su krhka i izuzetno osjetljiva. Posebnu brigu o ovom organu treba voditi tokom jeseni, a imaju tendenciju da budu oslabljena i ugrožena posebno u novembru, te to iziskuje posebnu posvecenost zdravlju pluća, dok briga oko zdravlja pluća traži posebnu pažnju sve do početka zvanične zime.

Pluća su glavni organ koji kontroliše kretanje i razmjenu energije Qi u tijelu – podržavaju, dopunjuju i regulišu energiju svih unutrašnjih organa, a time i cijelog organizma. Disanjem, pluća regulišu čitav mehanizam djelovanja energije u ljudskom tijelu. Ovaj mehanizam se manifestuje kretanjem energije prema gore, prema dolje, prema unutra i prema van. Redovno udisanje i izdisanje distribuiraju svježu energiju u tijelu i iz njega izlučuju staru i istrošenu energiju.

Neki od osnovnih simptoma energetske blokade pluća

Pluća dostižu svoj maksimalni učinak između 3-5 ujutro , a imaju najnižu energiju 15-17h. Ukoliko se budite između 3-5h ili Vas budi uporan kašalj baš u to vrijeme to znači da Vaša pluća vrše detoksikaciju jer su opterećena. Također, ukoliko često Vas prate emocije poput tuge i žalosti to također upozorava da su pluća energetski blokirana, a samim tim i distribucija Qi energije. Neobjašnjiva pospanost, česte prehlade, kašalj, izrazito suha koža, nedostatak daha te iscjedak iz nose može upućivati na energetsku blokadu pluća.

Šta možete učiniti za sebe?

Čest boravak vani (posebno šetnje na planinama, kroz šume,..), čak i ako vrijeme ne odgovara tome, i prozračivanje što je više moguće. Priroda se polako priprema za zimski san, pa tako i Vi dajte prednost meditaciji i opuštanju u tihoj i prozračenoj sobi i vježbajte disanje. Pravilne i duboke uzdisaje vježbajte pogotovo na čistom zraku ili dok ste na planini. Također, postura ili držanje tijela je jako važno, jer ispravno držanje tijela “otvara” prsa što je korisno kako za fizičko ali i emocionalno zdravlje, jer “otvarate” energiju prema vannjskom tijelu.

Koju hranu vole naša pluća, posebno u ovom periodu?

Pluća “vole” bijelu boju, a okus oštar, a budući da jesen donosi sušu, jedite hranu koja hidrira tijelo. Povrće: karfiol, luk, bijele gljive,rotkvica Daikon, krompir, bundeva, mrkva, lisnato povrće, kupus, tikvice, rotkvica, potočarka itd. Voće: grejpfrut, kruške, jabuke, šljive, sušene kajsije, limun. Žitarice: riža (integralna), ječam, zobene pahuljice, pir/špelta, kvinoja. Začini i začinsko bilje: kurkuma, biber, čili, đumbir, mješavine začina curry i masala, vlasac, karanfilić, kardamon, cimet . Leguminoze: crveni grah, crvena leća i soja. Orašasti plodovi i sjemenke posebno bademe i sezam.

Koju hranu naša pluća ne vole, posebno u ovom periodu?

Hrana koja stvara sluz – velike količine šećera, pšenično brašno, pogotovo bijelo rafinirano sa prirodno velikim sadržajem glutena i mliječni proizvodi općenito. Također, vrlo često osobe koje imaju opterećena pluća, nalaze se i u Yin stanju , stalno im je hladno, osjećaju da se ne mogu zagrijati. Takvim osobama ne pogodoju ni smoothiji, hladni napici, sirova hrana općenito i kofein. Godit će im inhaliranje ili parenje sa eteričnim uljima (bora, jele..), tople supe, biljni čajevi i variva.

Kako pomoći plućima u doba kada smo često zatvoreni, ako živimo u gradovima koja imaju loš zrak i kako ih jačati na holistički način?

1. U mjesecu decembru treba uraditi TERAPIJU pluća putem meridijana za pluća te eventualni duboki detoks na kraju zime. Terapije treba raditi putem priznatih metoda holističke terapije (biorezonanca, akunpunktura, TKM, homeopatija..)

Meridijan pluća – slika preuzeta sa bioresonance.com

2. Prilagoditi ishranu

3. Piti čaj od piskavice koji je izuzetno dobar za pluća jer pomaže detoksu pluća, izbacuje nakupkljenu sluz u plućima, sinusima i grlu, posebno se preporučuje osobama koje boluju od astme, bronhitisa, pušačima i svim osobama koje većinom borave u zatvorenim prostorima ili žive u gradu čiji kvalitet zraka je izrazito loš.

4. Medicinske gljive poput Reishi ili Chage su odlične za potporu imunitetu i jačanju plućnog jina.

Vitalne medicinske gljive, namirnice , začine i čaj od piskavice možete kupiti na www.shop.biofan.ba, a da li su Vaša pluća opterećena i da li kod Vas postoji disbalans u jin/janga i koja terapija bi najbolje odgovarala Vašem organizmu možete saznati prilikom BICOM testa. Više informacija na 061 593 000 ili na FB : bior_zona ili IG: Bior zona – ishrana, savjeti i biorezonanca

Tekst napisala:

Msci. Jasna Frljak, BICOM terapeut

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *