Kako uz pomoć posude za klijanje uzgojiti klice kod kuće?

Kako uz pomoć posude za klijanje uzgojiti klice kod kuće?

Set za klijanje sjemena osigurava optimalne uvjete za uzgoj klica i izdanaka i jednostavan je za održavanje. Sastoji se od 3 posude s unutarnjim promjerom od 18 cm, u koje se stavlja sjeme, te donje posude gdje se skuplja višak vode i poklopaca koji garantuju stabilnu vlažnu klimu u posudama. S obzirom da imaju tri posude, to znači da možete odjednom uzgajati tri različite vrste klica.

Tri posude, svaka posuda sadrži drugačiju vrstu sjemenkih/zrna

Klice i izdanci sami po sebi su pravo hranjivo blago, a zdjelice je idealno koristiti u rano proljeće, kasnu jesen i zimu, kada vani ne raste puno svježeg povrća, a klice same po sebi se mogu uzgajati u bilo koje godišnje doba.


Jednostavno je za upotrebu, lako za održavanje i za pranje, te se radi i o ekološki prihvatljivom materijalu – (akrilno staklo), koji je namjenjen za hranu. Ovaj materijal je otporan na lomljenje i ogrebotine, ima optimalan pristup svjetlosti, vrlo dobru cirkulaciju zraka kroz ventilacijske rupe i provjereni način vlaženja pojedinih zdjela.

POSTUPAK

1. Preko noći ostavite u nekoj čaši ili staklenici sa vodom zrno koje želite klijati (voda treba da prelije zrna, kao na slici) – Vodu sačuvati!

2. Sljedeći dan: Isperite zrna pod mlazom vode u nekom situ, ali vodu iz čaše ne prolijevajte sa njom isperite sjemenke nakon što ih poslažete u posude. Napunite dno zdjele odabranim sjemenkama sa oko 30% površine (gornja slika). Zatim ih isperite, pokrijte poklopcem, stavite na tamno mjesto i ispirite vodom ujutro.

Redovno izlijevajte višak vode koji je već prošao kroz sve posude, nekad probajte malo i nageti posudu da što više vode se ocijedi. Klice će vrlo brzo početi klijati 2-4dana ali sve zavisi od sorte i uslova. Alfa-alfa klicama odprilike treba 4 dana, mungo grahu oko 2-3 dana, lećI oko 3 dana. Treba znati izabrati i idealnu veličinu klica, znači da ne prerastu , da ne postanu gorkastog okusa, a to je već stvar iskustva. Znači, što prije krenete u istraživanje prije će te moći uživati u svim hranjivim i zdravstvenim blagodatima koje pružaju klice.

3. Nakon što ste uzgojili klice, isperite dno posude i možete ponovo početi sa novim uzgojem. Idealno je klijati postepeno kako biste uvijek imali spremne neke klice

Šta sve možete klijati?

Možete sve klijati : mahunarke, grahorice, žitarice, povrće, sjemenke i orašaste plodove. Mi smo svašta isprobali i najviše se držimo mungo graha, beluga leće, french leće, alfa-alfa. Ponavljam, sve je stvar izbora i iskustva. Dobro je početi sa onim klicama koje idu lako, a to su mungo grah i leća pa to iskustvo nadograditi s vremenom sa novim izazovima poput alfa-alfe, azuki graha, brokule, badema, tikve, pšenice itd itd..

Prednost home made uzgoja su prvenstveno nutritivni razlozi, a potom financijski, ali i zbog aspekta raznolikosti je domaći uzgoj klica u prednosti, jer birate i uzgajate klice po svom, a raznolikost je sama po sebi osnova zdrave ishrane. Uz ovu posudu je mnogo lakše, nego što smo to do sada radili u teglama i cijedili kroz gaze. Posuda osigurava optimalnu vlagu, Vaše je samo da izaberete sjeme, malo zalijete, čekate 😉 i uživate u vlastitim “homemade” klicama organskog porijekla na jednostavniji i brži način!

Sretno !

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *