MSM

Mineral za regeneraciju organizma

Kao terapeutsko sredstvo, MSM koristi svoja jedinstvena svojstva prodiranja kako bi promijenio fiziološke učinke na staničnoj i tkivnoj razini. Nadalje, MSM ima sposobnost da djeluje kao nosač ili ko-transporter za druge terapeutske agense, čak i unapređujući njihov potencijal primjene.

MSM (metil-sulfonil-metan) je bijeli kristalni spoj koji sadrži sumpor i javlja se u prirodi kao metabolit DMSO-a (dimetil sulfoksida). Poslednji se proizvodi u atmosferi kao rezultat isparavanja morske vode i izlaganja suncu. Vraća se na površinu planete kišnicom i biljke ga apsorbiraju iz tla. Biljke koriste MSM kao građevinski materijal za svoje stanice, a upravo su one  su izvor MSM-a kao dodatka prehrani. MSM se nalazi u voću, povrću i žitaricama, kao i u tjelesnim tkivima različitih životinja, uključujući ljude. Smatra se da je hemijski vrlo inertan i poznat je kao jedna od najmanje otrovnih hemikalija u biološkim sistemima. BIOfan MSM prah je prirodni izvor sumpora, bitan element koji se mora dobiti kroz našu prehranu. On služi kao važna komponenta mnogih enzima i antioksidanata (kao što je glutation i tioredoksin) te je također sastavni dio cisteina i metionina (obje aminokiseline). Budući da su aminokiseline sastavni dio proteina, sumpor je stoga prisutan i u proteinima, koji predstavljaju glavne strukturne komponente svih tkiva. Na primjer, sumpor se nalazi u keratinu, strukturnom proteinu koji se nalazi u koži, kosi i perju ptica.

Najbolji dodatak za artritis i upale

Prema dostupnim informacijama artritis je upalno stanje zglobova koji trenutno zahvata otprilike 58 miliona odraslih, s procijenjenim povećanjem na 78,4 miliona do 2040. godine. Ovu upalu karakteriziraju bol, ukočenost i smanjeni raspon pokreta s obzirom na artritične zglobove.

Brojne in vitro studije upućuju na to da MSM djeluje protuupalno kroz smanjenje izraženosti citokina. Slični rezultati opaženi su s MSM-om u eksperimentalno induciranim artritičkim životinjskim modelima, što je dokazano redukcijom citokina kod miševa i zečeva. Osim toga, MSM u kombinatornom dodatku s glukozaminom i hondroitin sulfatom učinkovito smanjuju C-reaktivni protein (CRP) kod štakora s eksperimentalno induciranim akutnim i kroničnim reumatoidnim artritismom. MSM u kombinaciji sa glukozaminom, hondroitin sulfata, ekstraktom lista guave i vitaminom D značajno je poboljšala fizičku funkciju u bolesnika s osteoartritisom koljena.

Smanjite oksidativni stres

Ispitivanja in vitro pokazuju da MSM umanjuje stvaranje  superoksida,  vodikovog peroksida i hipohlorične kiseline u mitohondrijima. Osim toga, MSM je sposoban vratiti omjer reduciranog glutationa (GSH) / oksidiranog glutationa (GSSG) na normalne razine, smanjiti produkciju NO i smanjiti proizvodnju neuronskih ROS.

Dopunska pomoć kod sezonskih alergija

Na osnovu ukupnih rezultata istraživanja MSM u dozi od  2,6 g/dan tokom 30 dana uticao je na poboljšanje  ukupnih respiratornih simptoma vezanih za pojavu sezonskih alergija.

Mineral ljepote

Rezultati istraživanja, u kojem su se koristile doze od 3g MSM-a tokom 16 sedmica rezultiralo je ukupnim poboljšanjem čvrstoće i tonusa kože, teksture i smanjenje ukupnih bora, kako njihove dubine tako i dužine. Definitivno se može zaključiti da dodavanje MSM-a pogoduje zdravlju kože, prvenstveno smanjenju bora i općenito utiče vidno na poboljšanje cjelokupnog izgleda kože.

MSM prah u pakovanju od 200g možete pronaći na web prodavnici BIOfan-a klikom na link https://shop.biofan.ba/product/msm-prah-200g-biofan/

Upotreba

Preporučena doza za BIOfan MSM prah je 1-2 čajne kašikice dnevno ili 3-6g s tim da se savjetuje da se postepeno povećava doza dok se ne postigne konačna. MSM je generalno dobro tolerisan i nisu dokazani štetni učinci ili nuspojave od korištenja. Za bolju apsorpciju MSM je najbolje konzumirati rastopljen u soku od limunade ili naranče zbog sinergije između vitamina C i MSM -a. Ne preporučuje se trudnicama, dojiljama i djeci. Konzumirati u sklopu raznovrsne i uravnotežene prehrane.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *