Pa prije nego počnemo moram da napišem nekoliko napomena:
Ukoliko očekujete neki hljeb dizanog tipa i napuhan onda ovo nije recept za Vas ! Inače nisam ljubitelj hljeba i peciva, pa ni onih bez glutena 🙂 Također nisam celijakličar niti sam intoleratna na guten, hvala Bogu, ali u razgovorima sa ljudima koji iz raznih razloga moraju na bezglutensku prehranu sam dobila želju da se napravi hljeb koji je bez glutena, da je ukusan, eto relativno jeftin , ako se može tako reći, i ono NAJVAŽNIJE da ima neku nutritivnu vrijednost i benefit po zdravlje.
U suštini ako ste na bezglutenskoj prehrani onda ste osuđeni jesti pretežno škrob jer su brašna i te mješavine rađene od riže i to bijele sa dodatkom škroba jer drugačije ne može. Škrob nikako nije zdrav, to je čisti ugljiko hidrat i jako je važno paziti koliko u stvari škroba se unese u toku jednog dana. Po meni škrob je opasan u istoj mjeri kao i rafinirani šećer!Zato je dobro da se napravi domaći hljeb, kakav god, jer znate šta ste stavili unutra i u kojim količinama!
Količine koje sam koristila izgledat će možda malo čudno ali hljeb sam radila sa onim količinama koje sam imala na raspolaganju. Potrebno vrijeme za pripremu nekih 15tak minuta. Vrijeme pečenja ukupno 30 minuta ali zavisi od kalupa hljeba.
Trebat će Vam:
- 135 g integralnog rižinog brašna –https://shop.biofan.ba/product/brasno-rize-integralno-500g-biofan/
- 65 g bijelog rižinog brašna – https://shop.biofan.ba/product/brasno-rize-500g-biofan/
- 30 g tapioke (2 supene kašike) – https://shop.biofan.ba/product/tapioca-400g-biofan/
- 30 g kukuruznog škroba – https://shop.biofan.ba/product/kukuruzni-skrob-250g-biofan/
- Može i samo 60g kukuruznog škroba bez tapioke
- 1 supena kašike psilium ljuspica – https://shop.biofan.ba/product/psyllium-ljuspice-100g-biofan/
- 1 kafena kašikica sode bikarbone – https://shop.biofan.ba/?s=soda
- Pola kašikice soli https://shop.biofan.ba/product/himalajska-sol-sitna-400g-biofan/ – ko voli slanije neka malo doda
- 1 kafena kašikica guar gume (organski uzgoj , iz biljke sjemenki biljke Cyanopsis tetragonaloba L, jer) – nema razloga za zabrinutost jer sam primjetila da ljudi onako sa čuđenjem reaguju na spomen guar gume a ne reaguju isto tako na spomen škroba ili gluten-free natpisa bez ikakvog dokaza o posjedovanju istog ( o ovome ću nakraju dodati jedan važan tekst)!Trenutno nema na stanju u našem web shopu.
- 1 jaje – umućeno malo prije toga i idealno bi bilo kada bi se umlačlo na sobnoj temperaturi . Za osobe koje žele izbjeći , iz nekih razloga ovo jaje, mogu razmutiti 1supenu kašiku chia sjemenki oko 7 g https://shop.biofan.ba/?s=chia sa tri kašike vode (sačekati da malo chia nabubre) – hljeb može poprimiti orašasti ukus i biti malo kompaktniji , možete izbaciti psilium ljuspice i samnajiti količinu guar gume.Također bi onda vjerovatno trebalo smanjiti količinu vode. Ovu opciju nisam isprobala ali predpostavljam da treba malo dozirati vezivne sastojke.
E sad onaj najkomplikovaniji dio „miješanje“
- Prvo zagrijati rernu na ventilatroski mod 180 stepeni to je na onim malo starijim rernama 200 stepeni.
- U posudu pomiješati suhe sastojke prvo pa onda tečne.
- Dodati mlake vode toliko da poveže sastojke i tijesto da bude mekano i nešto rjeđe – krenite sa 50ml vode i polako naspite ne više od 200ml. Ja sam dodala 180ml i meni se tekstura hljeba sviđa.
- Dodati i to umućeno jaje i izmješati i ovdje treba paziti- tijesto ne treba mučiti jer nema kvasca i šta god da mu uradite neće narasti kao sa kvascom, još nema ni glutena i što ga više miješate nakon pečenja će biti tvrd, rasipat će se i onako će biti težak za jesti. Jaje treba dodati i tek toliko izmješati ručno da se sjedini ništa više!Možete dodati i kašiku maslinovog ulja.
- Prebaciti u kalup za pečenje , možete staviti papir u kalup (kalup je onaj manji, za rolate ili male hljebove). Prekriti alumijskom folijom (ovo radim kad god su upitanju bezglutenski recepti za hljeb ) i u rernu sam ubacila veliku tepsiju sa vodom ( da se ne isuši kada se otkrije folija).
- Za hrskaviju koricu premazati malo jajetom prije pečenja, uvijek ostane ono malo u posudi, ili sa malo maslinovog ulja ili maslaca . Ukrasila sam ga chia sjemenkama mogu i neke druge i onako blago utisnula u tijesto.
- Pekla tako 20 minuta i onda otkrila nekih 10tak minuta da se uhvati korica (ovo malo pripaziti). Ako Vam je ipak korica tvrda iz nekog razloga onda uzeti neku pamućnu kuhinjsku krpu nakvasiti vodom i hljeb i nek se tako „odmori“.
DODATNE INFORMACIJE – Ukoliko ste oboljeli od celijaklije jako je važno da natpis na određenom brašnu ili proizvodu nosi i registrovani kod ispod oznake „gluten-free“ . Često viđam razne tvrdnje po pakovanjima bez ikakvog dokaza, natpis sam po sebi NE ZNAČI NIŠTA!!!!
BEZ glutena
Riža, proso, slanutak, kvinoja, amarant, kukruz, heljda, tapioka, krompir, zob ne sadrže gluten. Zob sadrži substancu koja je slična strukturi glutena ali nije gluten! Zob je u največim slučajevima, ukoliko je certificarana, tolerisana od strane osoba koje boluju od celijaklije ili imaju intoleranciju na gluten. Sve su ovo žitarice koje su prirodno bez glutena ali mogu biti onečišćene u procesu proizvodnje zato je bitno da je certifikacija na označenom proizvodu STVARNO i URAĐENA, a ne da je stavljen natpis bez ikakve kontrole ili analize!!!
I da, juče sam u jednom velikom supermarketu imala priliku doživjeti šok, bukvalno rečeno, sa ŠPELTINIM brašnom koje je imalo oznaku gluten-free, naravno bez ikavog certifikacijskog koda!!!Dodatno špelta sama po sebi , iako je stara varijanta pšenice, ima glutena i da li je realno da brašno, bez zvaničnog koda, bude brašno špelte iz kojeg je izolovan gluten??Zvuči kao naučna fantastika, pogotovo u BiH!.
Voljela bih znati kako Vam se sviđa hljeb , jeste li nešto izmijenili i kako Vam je “ispao”! Ostavite komentar 🙂