Što se mora,nije teško – Hljeb bez glutena

Što se mora,nije teško – Hljeb bez glutena

Pa prije nego počnemo moram da napišem nekoliko napomena:

Ukoliko očekujete neki hljeb dizanog tipa i napuhan onda ovo nije recept za Vas ! Inače nisam ljubitelj hljeba i peciva, pa ni onih bez glutena 🙂 Također nisam celijakličar niti sam intoleratna na guten, hvala Bogu, ali u razgovorima sa ljudima koji iz raznih razloga moraju na bezglutensku prehranu sam dobila želju da se napravi hljeb koji je bez glutena, da je ukusan, eto relativno jeftin , ako se može tako reći, i ono NAJVAŽNIJE da ima neku nutritivnu vrijednost i benefit po zdravlje.

U suštini ako ste na bezglutenskoj prehrani onda ste osuđeni jesti pretežno škrob jer su brašna i te mješavine rađene od riže i to bijele sa dodatkom škroba jer drugačije ne može. Škrob nikako nije zdrav, to je čisti ugljiko hidrat i jako je važno paziti koliko u stvari škroba se unese u toku jednog dana. Po meni škrob je opasan u istoj mjeri kao i rafinirani šećer!Zato je dobro da se napravi domaći hljeb, kakav god, jer znate šta ste stavili unutra i u kojim količinama!

Količine koje sam koristila izgledat će možda malo čudno ali  hljeb sam radila sa onim količinama koje sam imala na raspolaganju. Potrebno vrijeme za pripremu nekih 15tak minuta. Vrijeme pečenja ukupno 30 minuta ali zavisi od kalupa hljeba.

 Trebat će Vam:

E sad onaj najkomplikovaniji dio „miješanje“

  • Prvo zagrijati rernu na ventilatroski mod 180 stepeni to je na onim malo starijim rernama 200 stepeni.
  • U posudu pomiješati suhe sastojke prvo pa onda tečne.
  • Dodati mlake vode toliko da poveže sastojke i tijesto da bude mekano i nešto rjeđe – krenite sa 50ml vode i polako naspite ne više od 200ml. Ja sam dodala 180ml i meni se tekstura hljeba sviđa.
  • Dodati i to umućeno jaje i izmješati i ovdje treba paziti- tijesto ne treba mučiti jer nema kvasca i šta god da mu uradite neće narasti kao sa kvascom, još nema ni glutena i što ga više miješate nakon pečenja će biti tvrd, rasipat će se i onako će biti težak za jesti. Jaje treba dodati i tek toliko izmješati ručno da se sjedini ništa više!Možete dodati i kašiku maslinovog ulja.
  • Prebaciti u kalup za pečenje , možete staviti papir u kalup (kalup je onaj manji, za rolate ili male hljebove). Prekriti alumijskom folijom (ovo radim kad god su upitanju bezglutenski recepti za hljeb ) i u rernu sam ubacila veliku tepsiju sa vodom ( da se ne isuši kada se otkrije folija).
  • Za hrskaviju koricu premazati malo jajetom prije pečenja, uvijek ostane ono malo u posudi, ili sa malo maslinovog ulja ili maslaca . Ukrasila sam ga chia sjemenkama mogu i neke druge i onako blago utisnula u tijesto.
  • Pekla tako 20 minuta i onda otkrila nekih 10tak minuta da se uhvati korica (ovo malo pripaziti). Ako Vam je ipak korica tvrda iz nekog razloga onda uzeti neku pamućnu kuhinjsku krpu nakvasiti vodom i hljeb i nek se tako „odmori“.

DODATNE INFORMACIJE – Ukoliko ste oboljeli od celijaklije jako je važno da natpis na određenom brašnu ili proizvodu nosi i registrovani kod ispod oznake „gluten-free“ . Često viđam razne tvrdnje po pakovanjima bez ikakvog dokaza, natpis sam po sebi NE ZNAČI NIŠTA!!!!

BEZ glutena

Riža, proso, slanutak, kvinoja, amarant, kukruz, heljda, tapioka, krompir, zob ne sadrže gluten. Zob sadrži substancu koja je slična strukturi glutena ali nije gluten! Zob je u največim slučajevima, ukoliko je certificarana, tolerisana od strane osoba koje boluju od celijaklije ili imaju intoleranciju na gluten. Sve su ovo žitarice koje su prirodno bez glutena ali mogu biti onečišćene u procesu proizvodnje zato je bitno da je certifikacija na označenom proizvodu STVARNO i URAĐENA, a ne da je stavljen natpis bez ikakve kontrole ili analize!!!

I da, juče sam u jednom velikom supermarketu imala priliku doživjeti šok, bukvalno rečeno, sa ŠPELTINIM brašnom koje je imalo oznaku gluten-free, naravno bez ikavog certifikacijskog koda!!!Dodatno špelta sama po sebi , iako je stara varijanta pšenice, ima glutena i da li je realno da brašno, bez zvaničnog koda, bude brašno špelte iz kojeg je izolovan gluten??Zvuči kao naučna fantastika, pogotovo u BiH!.

Voljela bih znati kako Vam se sviđa hljeb , jeste li nešto izmijenili i kako Vam je “ispao”! Ostavite komentar 🙂

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *