RESTART organizma, povratak u stanje prirodne ravnoteže, DETOKS i jačanje organizma

RESTART organizma, povratak u stanje prirodne ravnoteže, DETOKS i jačanje organizma

Prije nego krenemo, moram možda pojedince razočarati ili jednostavno naglasiti ono što većina zna, a to je da ČAROBNA pilula NE POSTOJI i da ne možemo jednom “pilulom” po principu daleke Amerike, izbrisati posljedice lošeg izbora hrane i načina života! NE, put je trnovit, traje ali vrijedi jer ZDRAVLJE je u igri, a ZDRAVLJE nema cijenu! Zar ne?!

Neko će reći da su detoksikacija ili detoksi mit i da nam nisu potrebni, jer ako organizam to svakako za nas radi zbog čega uopšte onda na to trošiti vrijeme i novac. Ako bi to bilo tako onda bi ovakav pristup strpao sve ljude “u isti koš” i izgubili bi taj jednistven pristup svakoj osobi poznat kao intergrativni pristup. Detoksikacija nije dijeta niti predstavlja neki vid ishrane to je po meni jednostavno jedan proces koji može trajati jedan dan pa sve do 7 dana, a možda i duže, zavisi od početnog stanja. Definitivno smatram da je detoks potreban svakome, pa čak i onima koji se „zdravo“ hrane , njima pogotovo u periodima nakon praznika, teže hrane, alkoholnih i gaziranih pića, u manjku povrća, voća ali detoksi su potrebni i kada dolaze smjene godišnjih doba, nakon virusa i bakterija, korištenja anitbiotika i nekih drugih lijekova. Organizam može podnijeti određeni nivo toksina ali problem je onaj višak toksina, višak produkcije toksina unutar samog organizma, ili kod redukcije ili oslabljenog rada prirodnog eliminacijskog procesa. Naravno toksikacija zavisi od vrste toksina, količine (frekvencije unosa) i načina unosa. Simptomi mogu nastati ekspresno, a mogu biti rezultat kumulativnog efekta, a to je onaj koji je izgleda u ovim vremenima najčešći. Ukoliko je organizam zdrav, imunološki sistem jak onda naše tijelo može da se nosi sa nekom „normalnom“ dozom toksina međutim u periodima stresa, lošeg sna, oslabljenog imuniteta može doći do toga da tijelo slabije detoksuje toksine.

Ishana bi trebala biti zdrava, umjerena, raznovrsna i po mogućnosti što čišća bez pesticida, aditiva i neprerađena! Ukoliko to nije Vaša svakodnevnica, ukoliko ne pijete dovoljne količine čiste vode, ukoliko nemate barem 6 sati sna, ukoliko ste pod stresom, ukoliko puno vremena provodite putujući, onda je sada dobar momenat da uradite jedan detoks, pa okrenete novi list- da se RESTARTUJETE i počnete zdravije jesti i živjeti.

Za DETOKS ubacite dole nabrojane sastojke (fokus nam je GI trakt i imuni sistem) jer oko 75% detoksa odvija se u jetri, a ostatak u crijevima. Imuni sistem zavisi direktno od zdravih crijeva, mikrobiote, pa samim tim vidimo koliko je važno održati „zdrava“ crijeva i probavu. Iako se sam proces detoksikacije unutar organizma i dalje istražuje ipak se smatra jednim od najvažnijih procesa.

RESTART počinje promjenama životnih navika ili njihovim poboljšanjem, a DETOKS počinje boljom ishranom i uz malu pomoć moćnih sastojaka određenih namirnica:

 1. Spavati, minimum 6 sati (ritual spavanja je poželjan, ugasiti mobitel, televizor, zamračiti dobro sobu i naspavati se)
 2. Ishrana – neograničeno konzumirati povrće, 3-4 porcije dnevno voća, domaće supice, integralne žitarice, mahunarke, orašaste plodove i korstite brašna integralnih žitarica (meso probajte izbaciti prvih nekoliko dana , neka tri dana, u toku detoksa, nakon toga konzumirati ribu , piletinu ili puretinu). Izbacite i kravlje mlijeko i jaja tih neoliko dana. Zabranjen je unos preađenih i polupređenih namirnica, suhomesnatih proizvoda, salama, hrenovkih , mesnih pašteta, začina sa MSG (pojačivačem okusa), gaziranih pića i alkohol, kofein smanjiti na minimum (ako baš morate onda ujutro može jedna šoljica kafe ili je zamijenite guaranom). Izbacite slatkiše, rafinirani šećer i šećer uopšte (ukoliko ne možete baš bez šećera onda možete probati eritritol). Zabranjen je unos hrane od bijelog rafiniranog brašna (pite, somuni i čevapi, kolači) i dizana tijesta. Izbacite rafinirana ulja, masnoće i prženje u dubokom ulju kao metod kuhanja i masnu hranu (kajmak, punomasne sireve, crveno meso, punomasno mlijeko, kravlje bi bilo poželjno zamijeniti biljnim).
 3. Fizička aktivost je uvijek standard ( samo 2 sata iza jela), sada dok traje detoks posjetite saunu , barem 2x sedmično po 3 ciklusa od 8 minuta (ne idite bez vode i na pun stomak) i ukoliko ste srčani bolesnik onda sauna nije za Vas
 4. Boravak na svježem, čistom zraku i na suncu ( odlazak na planinu kad god je to moguće)
 5. Najmanje jedna šolja ili porcija dnevno povrća kao što su brokula, kelj, karfiol, kupus, prokulice
 6. Koristiti dnevno svježi bijeli luk
 7. Umjesto popdnevne kafe popiti šolju mača čaja koji je bogat polifenolima EGCG i izvrstan antioksidant, a zajedno sa limunom odličan je za sjaj kože i detoks toksina
 8. Ujutro možete pojesti joguhrt ili još bolje kefir sa psilium ljuspicama koji će bukvalno očistiti crijeva ( ne zaboraviti piti dodatno vode). Kefir i jogurt služe kao probiotici u ovom slučaju i dodatno su potrebni u vraćanju narušene mikrobiote.
 9. Puno čiste vode, biljnih čajeva i napitaka od kurkume (npr. sa biljnim mlijekom i kurkumom). Kurkuma ima izvrsna antiinflamatorna svojstva. Voda, dnevno miminum 10 čaša, čak se preporučuje 30 ml/kg tjelesne mase, ali evo 10 velikih čaša je mimimun ( inače uvijek nudite organizam vodom)
 10. U svježe sokove koji su napravljeni od grejpfruta, limuna, mrkve, cvekle, celera, korijandera možete ubaciti neke od sljedećih sastojaka:
 • pšeničnu ili ječmenu travu – za podršku detoksu jetre,  imunom sistemu pogotovo crijevima
 • granulat sikavice – detoks pogotovo jetre (koristiti najviše dvije sedmice pa pauza)
 • psilium ljuspice za detoks crijeva i regulisanje probave, mogu se korstiti u pravljenju domaćeg hljeba
 • alge spirulina i hlorela (koje su bogate prirodno hlorofilom) za detoks od teških metala, hemikalija, toksina i podrška su imunom sistemu

Možete naprimjer u toku dana konzumirati sljedeće kombinacije (ne mislim da ih miješate)

 • sikavica (navečer, 2 sata prije spavanja) + psilium (ujutro) + mača čaj (ujutro, u toku dana, ne pred spavanje);
 • pšenična ili ječmena trava (popodne) + kurkuma (u toku dana) + psilium (ujutro);
 • spirulinu ili hlorelu (popdne) + psilium (ujutro) + mača čaj ili kurkumu
 • sok od iscijeđenog celera (mislim na celer listaš) možete piti dva puta dnevno uz dodatak korijandera – ova kombinacija je izvrsna ako neko želi očisiti tijelo od teških metala ili ukoliko recimo puno putuje po strani zemljama i prima mnogo vakcina
 • ukoliko neko misli da mu ovakav “običan” detoks ne može pomoći ili jednstavno ne zna kako to izvesti može uvijek potražiti stručnu pomoć i alternativnu terapiju kao što je npr. BIOREZONANCA koja ima izvredne terapijske mogućnosti (više o njoj potražiti na zdravoteci ) i na osnovu testa intolerancije na hranu i ostalih dijagnostičkih parametra pravi se individualni plan ishrane

VAŽNO: Prilikom čiščenja organizma, izbacivanjem šećera, rafiniranih namirnica, smanjivanjem kofeina itd. može doći do pojačanog znojenja, glavobolje, izbacivanje akni po bradi, pretjeranog umora ali to treba da traje svega 24h. Najvažnije da pratite ritam svog tijela i da ga osluškujete!

VAŽNO: U toku detoksa izbacujemo eventualno nagomilane toksine, potrudit ćemo se da njihov unos bude onda što manji jer smo OKRENULI novi list i: kuhamo sami sebi, ne koristimo pojačivače okusa, ne pržimo hranu, crveno meso jedemo rijetko ili nikad, ribu jedemo barem 2x sedmično, ne koristimo gazirana pića, alkohol rijetko ili nikad, pijemo vodu, čajeve, voćne-povrtne sokove, kupujemo namirnice čiste  bez aditiva i pesticida (integralne žitarice i njihova brašna, mahunarke, orašaste plodove, sjemenke, nerafinirana ulja, prirodne šećere i dodatke koji nam mogu pomoći ukoliko je to potrebno). Fizički smo aktivni, šetamo po planini, treniramo, čitamo, družimo se, spavamo i uživamo koliko god je to moguće. Jednostavno brinemo se o sebi , svom zdravlju i imunitetu.

NAPOMENA: Nemoguće je sve staviti na jednu stranicu ali napisala sam neke osnove koje bi mogle biti izvodljive svakome i od kojih bi trebalo početi. Ne morate sve odjednom sprovesti, možete postepeno (npr. krenete sa detoksom od šećera ili detoks od prerađenih namirnica ili alkoholnih pića i gaziranih napitaka itd) i postepeno nadograđivati ciljeve! Važno je da znate od čega se želite detoksirati i distancirati!

VAŽNO: DETOKS ne smiju provoditi osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom ili osobe koje boluju od autoimunih oboljenja ili boluju od dijabetisa.

Namirnice bez aditiva i pesticida, 100% organskog porijekla kao i dodatke prehrani i funkcionalnu hranu možete kupiti klikom na link http://bit.ly/biofanakcije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *