Nutritivni kvasac – zlatne pahuljice

Nutritivni kvasac – zlatne pahuljice

Prehrambeni kvasac je deaktivirani oblik kvasca prepun vitamina, minerala i hranljivih sastojaka koje se koriste kao začin za poboljšavanje okusa i hranjivosti jela. Radi se o gljivicama Saccharomyces cerevisiae koje se uzgajaju na melasi šećerne trske ili šećerne repice. Nakon berbe se kvasac deaktivira, suši se i melje u oblik pahuljica ili praha. Ima onako specifičan okus sira te se zbog toga lako može dodati u razna jela i grickalice.
Nutritivni kvasac je zdrav način za dodatni izvor vitamina, posebno vitamina B1 i B9, smatra se kompletnim proteinom jer sadrži sve esencijalne aminokiseline što je izrazito važno za vegane, izvor je i minerala u tragovima posebo minerala cinka i selena. Uz pravilnu korekciju ishrane može pomoći u jačanju imuniteta, snižavanju lošeg holesterola i u regulisanju probave jer prirodno sadrži beta-glukan i dijetalna vlakna.

Kome se preporučuje konzumacija nutritivnog kvasca?
Mogu ga konzumirati osobe koje izbjegavaju gluten (celijakičari bi ipak trebali pripaziti na kros kontaminaciju), vegani, kao odličan izvor proteina, osobama koje su intoleratne na laktozu ili mliječne proizvode, te svima koji jednostavno na prirodan način žele dodatno svoju ishranu nutritivno obogatiti i pozitivno uticati na zdravlje.

Kako ga najbolje koristiti?
Možete ga dodati : kremastim supama, svježim salatama, namazima, u sendviče, tortilje, po kokicama (predhodno se mora dodati kokosovo ulje, ili kokosov maslac ili umijesati pahujice u neko nerafinirano ulje te onda posuti po kokicama), miješajući ga u rižoto umjesto parmezana, veganske umake kao zamjena za sir za složence, tjestenine, dodati ga u kajganu ili tofu, u nadjeve od orašastih polodova, u jogurt ili jednostavno posuti ga po pečenom povrću.

Kome se savjetuje oprez prilikom korištenja?
Iako je nutritivni kvasac općenito siguran za većinu ljudi, kod pojedinaca koji su osjetljivi na kvasac može izazvati negativne reakcije.
U velikim dozama može uzrokovati probavne nelagode ili crvenilo lica zbog visokog sadržaja vlakana i niacina. Prehrambeni kvasac također može sadržavati tiramin, koji kod nekih pojedinaca može potaknuti migrensku glavobolju. Najbolje je u prehranu unositi hranjivi kvasac polako i postepeno. Osobe koje boluju od sindroma iritabilnog kolona te osobe koje imaju alergiju na kvasac ne bi trebale konzumirati isti. Uvijek se treba pridržavati preporučene dnevne doze te konzumirati u skladu sa pravilnom i zdravom ishranom.