OJAČAJ imunitet na prirodan način

OJAČAJ imunitet na prirodan način

Savjeti su kao što sama riječ kaže samo savjeti i nisu zamjena za medicinsku pomoć. Ukoliko kašljete, imate povišenu temperaturu, teško dolazite do daha i imate glavobolju kontaktrajte nadležnu ambulantu u svojoj opštini ili gradu.

Kako se “sačuvati” u doba virusa i infekcija?

1. Pijte dnevno dovoljne količine tečnosti – opšte su preporuke 30ml / kg tjelesne težine (od toga najmanje 50% vode dnevno, ostatak kroz nezaslađenu limunadu, nezaslađene čajeve, jogurt, kefir, voće, supice itd). Sada je dobro piti dnevno zeleni čaj posebice MAČA/MATCHA čaj. Više o ovom čaju možete pročitati na zdravoteci.

2.   Rafinirane i ultra-procesirane namirnice zamijenite čistim, izvornim i kvalitetnim namirnicama (bez pesticida, aditiva, GMO free, nerafinirane) iz bogatog asortimana BIOfan – www. shop.biofan.ba. Podržite zdravlje Vaše crijevne flore konzumacijom kefira, jogurta ili pak varijantama biljnih namirnica poput misa, algi ili kombucha napitaka.

3.    Bijelo brašno zamijenite brašnom integralnih žitarica (pšenice, ječma, špelte, zobi, itd), mahunarkih (crvene leće, slanutka), brašnom orašastih plodova i sjemenkih (bademovo, laneno, tikveno, konoplje). Kvalitetnim brašnima organizmu dajemo proteine, vitamina B kompleksa, vlakna, minerala ali i supstance poput beta-glukana koji prirodno jačaju imunitet.

4.    Jedite barem 2-3 porcije voća dnevno, povrća 3-4 porcije dnevno, a za povrće se inače smatra da nema ograničenja. Potrudite se da konzumirate certificirano BIO povrće i voće ili barem da obratite pažnju da bude sezonsko i domaće uzgojeno. Unosom raznovrsnog voća & povrća organizmo dajete važne antioksidanse koji su ključ kada je u pitanju borba sa virusima i bakterijama te i oporavak nakon bolesti.

5.    Birajte ispravan način pripremanja hrane i organizujte svoje vrijeme unaprijed, koristite zdrave masnoće (ulja koja nisu rafinirana i koja su hladno cijeđena) – sva hladno cijeđena i nerafinirana ulja su dobra , maslinovo treba da prevladava, a uz njega možete koristiti kokosovo, suncokretovo, laneno, konoplje itd. Kako znati koja ulja idu na tavu , a koja u salate pročitajte na zdravoteci.

6.    Bavite se fizičkom aktivnošću – dobro bi bilo u svakodnevnu rutinu uključiti vježbe za leđa, pustite muziku plešite ili zumbajte dnevno barem 30 minuta, vikend iskoristite za boravak na planinama pogotovo u zimskim mjesecima.

7.    Spavajte dovoljno, minimalno 6 sati, 7-8 sati sna bi trebalo dati dovoljno odmora za dnevne aktivnosti. Za opuštanje korisitite i moć eteričnih ulja (citrusa, posebice mandarine, bergamota, za opuštanje i respiratorna olakšanja je iznimno dobro ulje švicarskog bora.). Održavajte vlažnost prostorija na 55% vlage, tako će se nosna sluznica biti ovlažena, a to su prva vrata odbrane od bakterija i virusa.

8.    Za obroke i dalje vrijedi umjerenost u količinama, redovnost, raznovrsnost i kvalitetna ishrana uz zdrave užine (voće, jogurt i orašasti plodovi su idealna užina)  – svaka ishrana je individualna i najvažnije je osluškivati organizam. Jedno samo moramo imati na pameti , a to je da moramo sve ono što unesemo u organizam i potrošiti znači ukoliko smo non stop u kući, slabo se krečete, niste aktivni onda Vam neće trebati toliko hrane u toku dana. Također, pazite svakako na količinu unesenih ugljikohidrata, nemojte pretjerivati i važnije je da unesete dovoljnu količinu proteina kroz konzumiranje piletine, puretine, ribe, jaja ili veganski varijanti poput tofua, soje, mahunarkih  i gljiva.

9.  Osobe koje imaju proljetne alergije mogu početi koristiti spirulinu već u februaru, a kako koristiti spirulinu kao pomoć pri alergijama počitajte na zdravoteci.

10.  Očuvajte i svoje mentalno zdravlje kroz čitanje knjige koju do sada niste stigli pročitati, sa dovršavanjem obaveza u kući koje ste tako dugo odlagali, ukoliko volite slikati, šiti, kreirati sada je pravo vrijeme. Nemojte čitati vijesti svakih pola sata, odredite jedan do dva perioda u toku dana za takve informacije. Skajpate sa drutštvom, prijateljicom ili osobama koje sada niste u prilici viđati.

11. Kuhajte sa ljubavlju i sa začinima (koristite bijeli luk, đumbir, slatku i ljutu papriku, biber, cejlonski cimet, kurkumu..) Uživajte u obrocima, uzmite si vremena, žvačite hranu i naravno uvijek pronađite razloga za  SMIJEH!!!

12.  Svakako preporučujemo da imunitet dodatno podržite uz SUPERFOOD kao što je Sibirski Ginseng, Camu Camu, Baobab, Moringa ili biljnim tinkturama poput ehinacee, sibirskog ginsenga, liposomalnog vitamina C. Dobro bi bilo da uključite u ishranu medicinske gljive  kao što su Reishi/Reiši, Shitake/Šitake i Chaga/Čaga ili BIOBRAN dodatka prehrani koje ima jako immunostimulurijaće djelovanja.  Više o gljivama pročitajte na zdravoteci. Divlji origano ima jako antibakterijsko i antivirusno djelovanje možete ga koristiti u obliku čaja najbolje po upustvu proizvođača, a za detoksikaciju možete koristiti pšeničnu ili ječmenu travu.

→→→Važno je hraniti se zdravo, kvalitetno, brinuti se o svom fizičkom ali i mentalnom zdravlju Sve što Vam treba za jačanje imunniteta, zdravu i kvalitetnu prehranu možete pronaći na www.shop.biofan.ba – ostani kući i naruči online. Za indivdiualne preporuke kontaktrajte nas putem naših profila na društvenim mrežama te Vam možemo pomoći u izboru suplemenata ovisno o stanju organizma i potrebama.

Savjete napisala

Jasna Frljak ,

magistar organske hemije, magistar nutricionizma i certificirani Bicom terapeut

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *