#bezglutena #bezmesa #bezmlijeka #bezjaja
Sastojci:
- 300g gljiva, idealno shitake, a mogu i bilo koje druge;
- Maslinovo ulje;
- Glavica luka;
- 4 čehna bijelog luka;
- Jedna šolja BIOfan bijele riže;
- Povrtni bujon, mljeveni mix ili temeljac;
- Šafran ⁃ Kurkuma ⁃ Sol;
- 2dcl bijelog suhog vina;
- Sonnetor Provansal začin (opcija)

Postupak:
- Na tri kasike maslinovog ulja, u tavu dodati 300g izrezanih šampinjona i dinstati 10 minuta na blagoj vatri. Nakon toga izvaditi šampinjone u zdjelu.
- Dodati manju kašiku maslinovog ulja u tavu i na toplo ulje dodati nasjeckanu veću glavicu luka (po mogućnosti ljubičastog) i 4 čehna bijelog luka.
- Nakon 5 minuta dinstanja dodati narezan krupniji paradajz ili 150g Cherry paradajza, čajnu kašičicu šafrana i 2dcl bijelog suhog vina.
- Nakon 10 minuta dinstanja dodati već dinstane gljive, 1 šoljicu riže, pola šoljice kukuruza, pola šoljice graška, povrtni bujon, temeljac ili povrtnu mješavinu (ne Vegetu ili bilo koji drugi začin koji u sebi sadrži MSG i previsok sadržaj % NaCl) i zaliti sa 3dcl vode. Smanjiti vatru i dinstati 10 minuta uz povremeno miješanje.
- Dodati kurkumu i sol u malim količinama. Po zelji možete dodati provansalsku mješavinu. Paziti da ne zafali tečnosti. Proces nastaviti dok ne bude riža kuhana.
- Ostaviti da odmori 5 minuta bez vatre pa servirati po želji. Najbolje je prekriti sa suhom krpom i poklopiti, tako će se upiti višak tečnosti , a riža će biti razabrana.





Serviranje:
Odlično je pri serviranju dodati masline, mladi luk, rukolu, rotkvicu, svježi persun, limun, parmezan ili još bolje nutritivni kvasac.
Kuhali smo u Delimano tavi koja je odlična za ovakva jela ali i variva, isprobano !
Drage mame, proslijedite recept svom dragom mužu, odmorite se i uživajte u večeri 😉