Paella na Mirzin način – kada tata kuha ;)

Paella na Mirzin način – kada tata kuha ;)

#bezglutena #bezmesa #bezmlijeka #bezjaja

Sastojci:

  • 300g gljiva, idealno shitake, a mogu i bilo koje druge;
  • Maslinovo ulje;
  • Glavica luka;
  • 4 čehna bijelog luka;
  • Jedna šolja BIOfan bijele riže;
  • Povrtni bujon, mljeveni mix ili temeljac;
  • Šafran ⁃ Kurkuma ⁃ Sol;
  • 2dcl bijelog suhog vina;
  • Sonnetor Provansal začin (opcija)

Postupak:

  1. Na tri kasike maslinovog ulja, u tavu dodati 300g izrezanih šampinjona i dinstati 10 minuta na blagoj vatri. Nakon toga izvaditi šampinjone u zdjelu. 
  2. Dodati manju kašiku maslinovog ulja u tavu i na toplo ulje dodati nasjeckanu veću glavicu luka (po mogućnosti ljubičastog) i 4 čehna bijelog luka. 
  3. Nakon 5 minuta dinstanja dodati narezan krupniji paradajz ili 150g Cherry paradajza, čajnu kašičicu šafrana i 2dcl bijelog suhog vina.
  4. Nakon 10 minuta dinstanja dodati već dinstane gljive, 1 šoljicu riže, pola šoljice kukuruza, pola šoljice graška, povrtni bujon, temeljac ili povrtnu mješavinu (ne Vegetu ili bilo koji drugi začin koji u sebi sadrži MSG i previsok sadržaj % NaCl) i zaliti sa 3dcl vode. Smanjiti vatru i dinstati 10 minuta uz povremeno miješanje.
  5. Dodati kurkumu i sol u malim količinama. Po zelji možete dodati provansalsku mješavinu. Paziti da ne zafali tečnosti. Proces nastaviti dok ne bude riža kuhana.
  6. Ostaviti da odmori 5 minuta bez vatre pa servirati po želji. Najbolje je prekriti sa suhom krpom i poklopiti, tako će se upiti višak tečnosti , a riža će biti razabrana.

Serviranje:

Odlično je pri serviranju dodati masline, mladi luk, rukolu, rotkvicu, svježi persun, limun, parmezan ili još bolje nutritivni kvasac. 

Kuhali smo u Delimano tavi koja je odlična za ovakva jela ali i variva, isprobano !

Drage mame, proslijedite recept svom dragom mužu, odmorite se i uživajte u večeri 😉

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.