Mercimek koftesi – Čufte od crvene leće

Mercimek koftesi – Čufte od crvene leće

#vegan

Sastojci:

  • Crvena leća BIOfan
  • Sitni bulgur BIOfan
  • Glavica luka
  • Koncentrat Paradajz pire la Bio Idea
  • Pire od crvene paprike, ja sam imala pire od ljute i slatke paprike
  • Zacini (sol, biber, kumin) – ja koristim Sonnentor
  • Mladi luk
  • Peršun

Postupak:

Mjera čaša – ja sam imala mjernu čašu od 250 ml

  1. Punu čašu crvene leće, oprati i staviti u ključalu vodu, da bude 1 prst vode iznad leće ( 4 – 5 čaše vode)
  2. Kada se leća skroz raskuha dodati 1 i 1/4 punu čašu sitnog bulgura, promiješati, poklopiti, skloniti sa vatre i ostaviti da se ohadi.
  3. Veću glavicu luka sitno isjeckati i staviti da se dinsta u ulju. Ja sam izrendala jer ne volim dinstani luk. Kada omekša dodati 1 supenu kašiku paradajz pirea i 1/2 kašike pirea od crvene paprike. Sol, biber, tucana paprika i pola čajne kašičice (ona najmanja) mljevenog kumina.
  4. Sve sjediniti, dinstati 1-2 minute i dodati u smjesu leće i bulgura.
  5. Rukom dobro izmiješati. Treba miješati sigurno 5-10 minuta da se sve sjedini i da nema grudvica.
  6. Isjeckati i dodati mladi luk – samo pera (zeleni dio). Po želji dodati list peršuna. Oblikovati stiskom šake, da ostane trag prstiju.

Ako nema mladog luka onda može sitno sjeckani svježi peršun , ja sam na ovu smjesu dodala dvije pune šake. Dobro, dobro sam ga iscjekala. I ovo je meni puno bolja opcija od mladog luka jer se može ponijeti i na posao, a da ne smeta miris od mladog luka 🙂

Ako nemate pire od crvene paprike onda bi se mogla sitno isjeckati svježa crvena paprika, isto dobro sitno, što sitnije to bolje.

Servirati sa : ostatkom mladog luka, rotkvicama, rukolom ili nekim drugim omiljenim povrćem.

Savjet: Osobama koje izbjegavaju gluten savjetujem da jelo isprobaju napraviti sa kus-kusom od kukuruza ili nekom drugom bezglutenskom žitaricom, kvinojom npr.

Sve sastojke možete pronaći na web shopu klikom na link https://shop.biofan.ba/ ili u prodavnici BIOfan koja se nalazi u SCCu na -1

Prijatno 🙂

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *