#bezglutena
200-250 g GF Rižinog brašna BIOfan
70 g maslaca (otopljenog na sobnoj temeperaturi)
Sirovi šećer (količina po želji). Umjesto ovog šećera može kokosov šećer, može ksilitol, eritiritol..
1 jaje
POSTUPAK
1. U zdjeli umutiti jaje i šećer
2. Dodavati lagano omekšan maslac
3. Na kraju dodati brašno. Početi prvo sa 200g i onda lagano dodavati do količine koja je dovoljna da se sastojci uvežu i da se može sa tijestom raditi (da se ne mrvi).Meni je trebalo oko 250g ali sve zavisi od teksture brašna.
4. Miksati i onda doraditi rukama (mogu se ruke malo nauljiti radi lakšeg oblikovanja)
5. Formirati tijesto, oblikovat i zamotati ga prozirnom folijom i staviti u frizider. Tijesto treba da odstoji u frizideru najmanje sat vremena.
6. Nakon toga izvaljati tijesto do željene debljine. Ako treba možete posuti tijesto rižinim brašnom da je lakše za raditi ili preko folije razvaljati tijesto
6. Zagrijati rernu na 180 stepeni
7. Praviti keksiće željenih oblika uz pomoć kalupa. Ko nema kalupe onda se može poslužiti manjom čašom i viljuškom za pravljenje tačkica po površini tijesta
8. Treba raditi brzo jer tijesto što duže stoji na sobnoj temperaturi postaje sve mekše i mekše
9. Stavit kekse na pleh obložen papirom za pečenje,posuti keksiće rendanom crnom čokoladom
10. Peći 10-12 minuta, ne duže
11. Nakon toga, izvaditi iz rerne, ostaviti da se hladnu i staviti u kutiju (staklenu, limenu..) i pojesti u slast u roku od nekih 15tak dana (ako toliko dugo izdrže)
Pisala mama Jasna