#bezglutena #bezmlijeka #bezdodanogkvasca #psiliumljuspice
SASTOJCI ŠOLJA=250 ml
- 1 šolja zobenog brašna ili mljevenih zobenih pahuljica – samljela pahuljice u blenderu
- 1 šolja heljdinog brašna – po mogućnosti puder brašno
- 1/2 šolje mlake vode (120 ml)
- 1/2 šolje mlakog zobenog mlijeka (120 ml) – bez dodanog šećera
- 3 (M) jaja
- 2 kašike nerafiniranog suncokretovog ulja
- 1 kašika organskog sirćeta od divljih jabuka
- 1 kašičica meda / javorovog sirupa
- 1 kašičica sode bikarbone
- kašičica jodirane himalajske soli
- 1/3 šoljice vlakana psilijuma
POSTUPAK
- Zagrijte rernu na 180 stepeni.
- Kalup za hljeb obložite papirom za pečenje (ja ga malo nakvasim sa vodom i onda obložim kalup).
- Psilijeva vlakna pomiješajte s mlakom vodom i mlijekom. Pustite da odstoji 10 min.
- Umutite jaja sa uljem, jabučnim sirćetom i medom. Pomiješajte zobeno brašno sa sodom bikarbonom i solju. Miješajte mokre sastojke sa suhim sastojcima dok ne postanu glatki (ja sam mikserom nesto mi bilo mrsko špatulom)
- Na kraju dodajte psyllium i umiješajte ga u lijepo elastično i ljepljivo tijesto i dodajte još dvije velike kašike zobenog mlijeka. Pustite da odstoji nekoliko minuta da se tijesto lagano stvrdne.
- Ruke malo nauljite i fino izmiješajte tijesto, formirajte ga da lijepo stane u kalup.
- Po vrhu pospite malo dodatnih zobenih pahuljica ili nekih sjemenkih
- Hljeb pecite 40 do 45 minuta ili dok hljeb ne dobije lijepu zlatno smeđu boju. Ako se vrh hljeba prebrzo obezboji, kalup možete prekriti aluminijskom folijom ili papirom za pečenje.
- Izvadite kruh iz rerne i pustite da se odmori 10 minuta. Zatim izvadite hljeb iz kalupa i pustite da se potpuno ohladi, najbolje na nekoj rešetci (bez papira).
- Hljeb držite u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do 5 dana, može mimo frižidera izdržati 3 dana, dalje ne znam, nisam uspjela testirati 🙂 Hljeb također možete isjeći na kriške i staviti u zamrzivač. U tom slučaju može trajati do 6 mjeseci.
Najkvalietnija brašna su BIOfan, svježe mljevena na kamenom mlinu, od organskih žitarica , zar može bolje ? Brašna možete kupiti na https://shop.biofan.ba/product-category/bio-namirnice/brasna-bio-namirnice/ ili u radnji BIOfan u SCCu , nivo -1
Prijatno!