Jednostavni HLJEB od zobenog & heljdinog brašna

Jednostavni HLJEB od zobenog & heljdinog brašna

#bezglutena #bezmlijeka #bezdodanogkvasca #psiliumljuspice

SASTOJCI ŠOLJA=250 ml

  • 1 šolja zobenog brašna ili mljevenih zobenih pahuljica – samljela pahuljice u blenderu
  • 1 šolja heljdinog brašna – po mogućnosti puder brašno
  • 1/2 šolje mlake vode (120 ml)
  • 1/2 šolje mlakog zobenog mlijeka (120 ml) – bez dodanog šećera
  • 3 (M) jaja
  • 2 kašike nerafiniranog suncokretovog ulja
  • 1 kašika organskog sirćeta od divljih jabuka
  • 1 kašičica meda / javorovog sirupa
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • kašičica jodirane himalajske soli
  • 1/3 šoljice vlakana psilijuma
Pred pečenje

POSTUPAK

  1. Zagrijte rernu na 180 stepeni.
  2. Kalup za hljeb obložite papirom za pečenje (ja ga malo nakvasim sa vodom i onda obložim kalup).
  3. Psilijeva vlakna pomiješajte s mlakom vodom i mlijekom. Pustite da odstoji 10 min.
  4. Umutite jaja sa uljem, jabučnim sirćetom i medom. Pomiješajte zobeno brašno sa sodom bikarbonom i solju. Miješajte mokre sastojke sa suhim sastojcima dok ne postanu glatki (ja sam mikserom nesto mi bilo mrsko špatulom)
  5. Na kraju dodajte psyllium i umiješajte ga u lijepo elastično i ljepljivo tijesto i dodajte još dvije velike kašike zobenog mlijeka. Pustite da odstoji nekoliko minuta da se tijesto lagano stvrdne.
  6. Ruke malo nauljite i fino izmiješajte tijesto, formirajte ga da lijepo stane u kalup.
  7. Po vrhu pospite malo dodatnih zobenih pahuljica ili nekih sjemenkih
  8. Hljeb pecite 40 do 45 minuta ili dok hljeb ne dobije lijepu zlatno smeđu boju. Ako se vrh hljeba prebrzo obezboji, kalup možete prekriti aluminijskom folijom ili papirom za pečenje.
  9. Izvadite kruh iz rerne i pustite da se odmori 10 minuta. Zatim izvadite hljeb iz kalupa i pustite da se potpuno ohladi, najbolje na nekoj rešetci (bez papira).
  10. Hljeb držite u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do 5 dana, može mimo frižidera izdržati 3 dana, dalje ne znam, nisam uspjela testirati 🙂 Hljeb također možete isjeći na kriške i staviti u zamrzivač. U tom slučaju može trajati do 6 mjeseci.
Nakon pečenja – dok se hladi
Nakon što se skroz ohladio

Najkvalietnija brašna su BIOfan, svježe mljevena na kamenom mlinu, od organskih žitarica , zar može bolje ? Brašna možete kupiti na https://shop.biofan.ba/product-category/bio-namirnice/brasna-bio-namirnice/ ili u radnji BIOfan u SCCu , nivo -1

Prijatno!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *