#bezglutena #bezmlijeka #organic
SASTOJCI
ZA TIJESTO/PODLOGU
- Bademovog brašna oko 90 grama – nema zamjene, niti mogu samljeveni bademi, a ne može ni kokosovo brašno niti 50:50
- Sirovi kakao prah oko 50grama
- 2 kašikice praška za pecivo bez fosfata
- 4 velika jaja
- ½ kašikice himalajske soli ili morske soli (bitno je da je sitno mljevena)
- 3 pune v. kašike rastopljenog kokosovog ulja
- Erititrol, ksilitol ili stevija – ja sam koristila eritritol, može i ksilitol čak je i bolji za kolače možda, steviju ne znam kako bi se uklopila (možda bi bila baš dobra ,ali u tečnom obliku, za kremu)
ZA KREMU
- 1 velika konzerva kokosovog mlijeka (kupljena u DM-u) – za jednu tortu bi bila dovoljna i mala konzerva jer je meni na kraju kreme ostalo ali ukoliko neko želi premazati i tortu iznutra ukoliko je presječe onda može cijela konzerva
- 1 čokolada crna sa što više % kakaa – puna 1 šolje od 250 ml, ovo sam stvarno odokativno – koristila sam neku što sam imala od 80% kakaa, bez šećera, bez mlijeka gorkaaaa užas ali se taj ukus gorčine super uklopio u sve. Kome ne smeta mlijeko ili šećer može naći malo blažu i ukusniju čokoladu
POSTUPAK – PRVO NAPRAVITI KREMU
S obzirom da pravimo vegansku kremu – konzervu kokosovog mlijeka najbolje je prije ostaviti preko noći u frizideru ili barem na neka 4 sata . S obzirom da sam ja planirala kolač peči u subotu, ja sam mlijeko stavila u frizider u cetvrtak navece, a u petak poslijepodne sam pravila kremu koja je ostala preko noći na balkonu ali dovoljno je nekoliko sati u frizideru (2,3 sata).
- Staviti čokoladu u šerpicu , na ploču, najmanje jačine i istopiti skroz
- Dok se čokolada topi ….Nakon što je koksosovo mlijeko bilo u frizideru istresti ga u jednu duboku zdjelu i mutiti mikserom na najjače dok se ne formira fina gusta smjesa – pazite na početku to prska jer imaju dvije faze (tečna i maslac) ali miješanjem se to homgenizira – bude kao neka bijela krema..
- Kada se čokolada istopila, lagano je umiješati u kokosovu kremu i miješati dok se sve fino ne sjedini
- Nakon toga odnijeti zdjelu u frizider , poklopiti prozirnom folijom i pustiti da odstoji nekoliko sati
DOK JE KREMA U FRIZIDERU….

- Zagrijati rernu na 160 stepeni ventilatorski mod (to je 180 u standardnoj rerni), uzeti okrugli standardni kalup za kolače/tortu (mislim da je to velicina 18- 20cm), namazati malo maslinovim ili suncokretovim uljem i preko staviti papir za pečenje
- Pomiješati suhe sastojke u jednu zdjelu
- U drugu zdjelu ulupati jaja mikserom i dodati eritritol po želji (ja sam dodala 4 v.kašike) i miksati dok ne bude pjenasto
- Dodati otopljeno ulje i izmiješati špatulom
- Suhe sastojke dodati u zdjelu sa jajima i lagano miksati da se fino izjednači, da bude onako homogena masa bez grudvica – može ovo lagano sa mikserom , a može i ručno mutilicom
- Istresti smjesu u kalup i staviti na pečenje
- Peči 30 minuta i pratiti, nemojte prepeči – nakon 30 minuta probajte ubosti štapić u centar kolača i ukoliko na štapiću ne ostaje ništa to je to – ja sam pekla čini mi se oko 35 minuta, možda je moglo i kraće
- Ostaviti kolač da ohladi
KRAJ
Zgusnutu kremu izvaditi i frizidera, uzeti mikser i „izlupati“ mikserom do formiranja kao nekog tečnijeg maslaca, ne previše možda nekih 30 sec, , dodati eritritol ili ksilitol do željene slatkoće (probati) – ovdje bi možda dobro išla tečna stevija ali ja je ne volim, pa ko voli neka proba
Sada raditi brzo : Uzeti špatulu i premazati ohladjeno tijesto/podlogu, sa kremom, sa svih strana
Tortu staviti u frizider na nekoliko sati , da se zgusne krema i izvaditi 30 minuta prije serviranja da se malo „opusti“. ..Torta se prije serviranja može ukrasiti svježim voćem, jestivim cvijećem, sjeckanim orašastim plodovima , šta god…
I to je to.. .Nadam se da će Vam se svidjeti kao što se svidjela nama