Baobab (Adansonia digitata) je bjelogorično drvo koje dolazi uglavnom iz Afrike. Baobab se javlja u suhim krajevima podsaharske Afrike, a predstavnik je drveća poznatih kao “velikih pet”, koje također uključuju Tamarindus indica, Zizyphus mauritiana, Sclerocarya birrea i Mangifera indica. Ime Baobaba potječe od arapske riječi buhibab što znači „plod sa više sjemenkih ”, ali je također poznat kao drvo boce, naopako stablo, majmunski hljeb i stablo hemičara. Baobabovi igraju važnu ulogu u osiguravanju uravnotežene prehrane jer njihovi jestivi dijelovi opskrbljuju vitaminima, mineralima, proteinima i energijom koja se obično ne dobiva iz prehrane u kojoj dominiraju žitarice u suhim područjima Afrike.
Lišće, kora i voće koriste se za prehrambene i medicinske svrhe. Kora ima adstrigentna svojstva i koristi se za poboljšanje prehlade, groznice i gripe dok drvo i sjeme stabla smatraju se da posjeduju protuupalna svojstva. Listovi se mogu koristiti kao antiperspirant i također su korišteni u liječenju bolesti bubrega i mjehura, astme i proljeva.
SASTAV
Hranjive tvari se nalaze uglavnom u plodovima. Pulpa se nalazi unutar vrlo tvrdog vanjskog kapsula (epikarp). Zrelo voće je prirodno suho i praškasto. Ima blago kiseli okus jer sadrži organske kiseline (limunsku, vinska, jabučna i jantarna). Voće baobaba sadrži nutritivno značajne razine esencijalnih hranjivih tvari, uključujući vlakna (pektin), proteine i minerale. Baobab je posebno bogat prehrambeni izvor vlakana i može se pohvaliti sa iznimno visokim sadržajem vitamina C, kalija, kalcija, magnezija, željeza i cinka. Razine ovih hranjivih tvari u pulpi su mnogo veće od onih koje se nalaze u guavi, mangu, bobičastom voću, avokadu i bananama.
KALCIJ
Rijetko se u velikim količinama u voću i povrću može naći mineral kalcij. Baobab suha voćna pulpa sadrži impresivne količine ovog mikronutrijenta u rasponu od 257 do 370 mg / 100 g. To je niže od nekih drugih dobrih prehrambenih izvora kalcija, kao npr. sušeno obrano mlijeko (960-1890 mg / 100g), ali je puno više nego u čistom mlijeku koje sadrži oko 125g kalcijuma na 100g. Što znaći da baobab sadrži dva puta više kalcija od mlijeka, 4 puta veću količinu kalcija nego u dehidriranim marelicama i 13 puta u odnosu na dehidrirane jabuke. Prema pojedinim istraživanjima potrošnja voćne pulpe mogla bi poslužiti kao potencijalni lijek za smanjenje manjka mikronutrijenata, pogotovo kalcija.
ANTIOKSIDANSI
Među najboljim zdravstvenim prednostima baobab praha su antioksidansi – zapravo, više od bilo kojeg drugog cijelog voća. U vodo-rastvorljivoj frakciji analizirani su antioksidanti kao što su flavonoidi, askorbinska kiselina, dok su u lipidinoj frakciji izmjereni tokoferoli i karotenoidi. Na temelju svojih ORAC vrijednosti, antioksidacijski kapacitet voćne pulpe Baobab je veći od mnogih bobica, a dvostruko je veći od šipka i brusnica. Acai zauzima prvo mjesto na ORAC ljestvici dok je Baobab drugi po redu. Zbog visokog sadržaja vitamina C konzumranje baobaba rezultira stvaranjem kolagena što može povoljno uticati na lijepu, sjajnu kožu i na smannjene bora. Vitami C je i dokazano glavni izbor kada su u pitanju jačanje imuniteta, borba sa gripom i raznim virusima ali i povećani unos može pomoći i u otklanjanju jednog od najčešćih poremećaja na svijetu: nedostatka željeza.
Hijerarhija ORAC vrijednosti za različite plodove – Jedinice izražene u molu Trolox ekvivalenta po gramu voća.
- Açai bobice (liofilizirane) 1614.00
- Baobab voćno crvene igle 750.00
- Goji berry 253,00
- Baobab voćna kaša 200.00
- Nar 105,00
- Brusnice 95.84
- Borovnice 65.52 K
- Kupine 53,47
- Maline 48.82
- Jagode 35.77
- Gala jabuke 28.28
- Naranče 18.19
- Grožđe, crveno 12.60
- Kivi 12.10
- Grožđe, bijelo ili zeleno 11.18
UKUPNI SASTAV
- Antioksidansi > 650 / g ORAC
- Kalcij > 250 mg / g
- Željezo 3,6 mg / g
- Kalij 2120 mg / g
- Magnezij 144,5 mg / 100 g
- Energija 454.6kJ / 100g
- Ukupni ugljikohidrati 80.0g / 100g
- Proteini 2.0g / 100g
- Masti 0.3g / 100g
- Ukupno dijetalnih vlakana 50.0g / 100g
- Ukupni šećer 18.0g / 100g
- Vitamin C 100 mg / 100 g
- Rastvorljivost – Djelomično u vrućoj i hladnoj vodi
Baobab prah se može dodati (1-2 čajne kašike) u :
>> Voćni smoothie i napicima, pogotovo za sport i fitness ili u običnu vodu
>> Žitaricima i kašama za doručak
>> Sladoledima, jogurtima i mliječnim i nemliječnim dezertima.
Organski baobab možete kupiti klikom na link
Napomena: Dopuna prehrani nije zamjena za uravntoženu i raznovrsnu prehranu, akonzumiranje se preporučuje u okviru zdrave, raznovrsne prehrane i zdravog načina života.
Reference :
1. ARY REPORT: Nutritional Evaluation of Baobab Dried Fruit Pulp and its Potential Health Benefits Prepared by Leatherhead Food Research for PhytoTrade Africa
2. http://worldagroforestry.org/
3. Nutritional variation in baobab (Adansonia digitata L.) fruit pulp and seeds based on Africa geographical regions Kinuthia U. Muthai, Mbuthia S. Karori, Alice Muchugi, Abwao S. Indieka, Catherine Dembele, Simon Mng'omba, and Ramni Jamnadass