Slanutak ili Leblebija kao zdrava grickalica

Slanutak ili Leblebija kao zdrava grickalica

Slanutak ili leblebija je definitivno jedna od onih namirnica koja bi se trebala uvesti u ishranu odraslih , a pogotovo djece. Ovu iznimno zdravu namirnicu treba uvrstiti u dječiji jelovnik, sa ostalim legumima, 1-2 sedmično.

Jedna šoljica kuhanog slanutka sadrži:
269 ​​kalorija
45 g ugljikohidrata
15 g proteina
13 g dijetalnih vlakana
4 g masti
0 g kolesterola

Napomena: nije preporučljivo jesti sirov slanutak ili bilo koje druge mahunarke zbog sadržaja toksina i anti-hranjivih tvari. Uprave ove komponente su smanjene klijanjem i kuhanjem. Osim toga, slanutak sadrži vitamin K, folat, fosfor, cink, bakar, mangan, kolin i selen. Osim što je izvrsna veganska i bezglutenska namirnica puna bjelančevina i vlakana, slanutak također sadrži iznimne količine željeza, vitamina B-6 i magnezija.

Slanutak je takvog okusa da se može lako uklopiti u bilo koji obrok.
Pri pripremi suhog slanutka prvo ih razvrstajte. Važno je pregledati da li ima ostataka koji se nalaze u pakiranju. Operite ga i potopite: Namočite ga u vodu 8 do 10 sati prije kuhanja kako biste postigli optimalan okus i teksturu. Namakanje sušenih mahunarki smanjuje vrijeme potrebno za kuhanje, a također pomaže u uklanjanju nekih oligosaharida koji uzrokuju gastrointestinalne tegobe kao i štetne tvari koje se nalaze u sirovim leguminozama. Kuhanje: Nakon što se završi namakanje, slanutak se najbolje kuha dok ne omekša. Najbolje ga je probati, a treba sigurno nekih 40min.

Predstavljamo recept koji će juniori sigurno voliti, a pripremljen sa zdravim masnoćama, bez aditiva ili pojačivaća okusa koji se nalaze u svakoj grickalici koju možete kupiti u prodavnicama.

Grickalica za malu ali i veliku raju

  1. Namočite željenu količinu slanutka minimalno 8-10 sati, ukoliko će se kuhati u toku dana namočite preko noći
  2. Slanutak saperite i procijedite
  3. Tako pripremljen slanutak stavite u lonac / šerpu sa vodom – najbolje da voda prelazi nekolik centimetara iznad slanutka, prokuhajte i smanjite na manju vatru. Kuhati dok ne omekša ili dok se ne dobije željena mekoća. Nemojte soliti za ovaj recept. Sigurno treba 40min, najbolje isprobati i paziti da se slanutak u ovom slučaju ne prekuha. Kada je slanutak omekšao, ukusan i mekan prilikom probanja, procijedite vodu i posušite – možete protrljati suhom krpom ili ubrusom da spadne bijela opna koja nekad daje malo gorkast okus ali nije obavezno
  4. Rernu ugrijte na 180 stepeni , mi koristimo ventilatorski mod, a začinite po želji – u ovom slučaju smo dodali himalajsku sol kao i provensalsku mješavinu ali slanutak se uklapa sa svim začinima i koji god da odaberete nećete pogriješiti
  5. Staviti na papir za pečenje, raširiti po tepsiji i nemojte zaboraviti ulje – najbolje maslinovo, promiješati
  6. Peći do željene hrskavosti – mi smo ovaj put pekli 15-20min

Još jedan tip – ukoliko stavite malu veću količinu slanutka za kuhanje možete jedan dio iskorsiti za salate, napraviti supu ili popularni namaz humus.

Slanutak možete kupiti tokom cijele godine, a najbolji je još u organskoj varijanti. Za kupovinu organskog slanutka klik na link  .

Pišite nam jeste li isprobali recept i Vaše utiske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *