Spirulina – Prirodna pomoć kod proljetnih alergija

Spirulina – Prirodna pomoć kod proljetnih alergija

Zdrava priča o spirulini je počela 70tih godina kada je za Spirulinu ili Arthrospiru NASA  sprovela studije kao o potencijalnoj hrani za svemirska putovanja.

 

Alga spirulina je nutritivno bogata namirnica. Pored toga spirulina se još izvrsno probavlja jer ne sadrži ćelijske stijenke celuloze. Izvor je proteina (60-70%), sadrži sve esencijalne aminokiseline te nema značajne nuspojave. Pored visokog proteinskog sadržaja, spirulina se može pohvaliti i visokim udjelom vitamina posebno provitamin A (β-karotena), a od minerala najviše se ističu kalcij, kalij, magnezij i željezo.

Prirodna pomoć kod alergija

Do sada je vrlo malo studija obajvljeno koji bi dokazali sve to magične tvrdnje spiruline ali jedno od istraživanih područja u kojem spirulina može koristiti za zdravlje je alergijski rinitis. Upravo je ovo oblast koja je dokumentirana u kojoj  spirulina pokazuje protuupalna svojstva inhibicijom oslobađanja histamina iz mastocita.

Primjerice, jedna studija iz 2008. godine o pacijentima s alergijskim rinitisom primila je nekoliko koristi od konzumacije spiruline, uključujući poboljšanje simptoma kao što su iscjedak iz nosa, kihanje, kongestija i svrbež. A u 2005-oj godini osobe sa alergijama, uključenim u randomizirano, dvostruko slijepo, placebo kontroliranom ispitivanju, uzimalo je spirulinu ili placebo pilulu tokom 12 sedmica. Istraživači su otkrili da dodaci algi značajno smanjuju razinu interleukina-4, upalne tvornice alergijskih reakcija, za 32%. Također je proučavan uticaj Spiruline na razinu IgA u ljudskom mukusu gdje je pokazano da Spirulina može pozitivno uticati na pojačanu proizvodnju IgA, upravo ukazujući na njezinu ključnu ulogu kad je jačanje imuniteta u pitanju. Također prema nedavnom, dvostruko slijepo placebo kontrolisanom ispitivanju, konzumacija Spiruline je značajno poboljšala simptome (u dozi od 2g dnevno) kao što su kihanje, kongestija nosa, svrbež i izbacivanje sekreta iz nosa. Do sada je poznato da je imunitet najvažniji faktor kada su u pitanju alergije. Spirulina može definitivno svojiim nutritivnim osobinama pomoći u jačanju imuniteta i omogući brži oporavak organizma

Suplementiraj se pametno!!!

Spirulinu, kao i sve ostale dodatke prehrani, treba konzumirati postepeno. Krenuti po malo i povećavati postepeno dozu. Ukoliko se primjete bilo koji od simptoma nepodnošljivosti (npr. nadutost ili dijareja) treba je isključiti iz konzumacije. Osobe sa metaboličkim stanjem koje se zove fenilketonurija (PKU) trebaju izbjegavati uzimanje spiruline jer ne mogu metabolizirati fenilalanin. Ako imate autoimunu bolest, kao što je multipla skleroza, reumatoidni artritis ili lupus, trebali biste izbjegavati i spirulinu. Teoretski, može stimulisati imunološki sistem i pogoršati zdravstveno stanje. Ukoliko imate problema sa radom štitnjače također spirulina nije najbolja opcija za Vas. Preskočite spirulinu ukoliko ste trudni ili dojite.

Samo organskog porijekla

https://shop.biofan.ba/product/spirulina-u-prahu-100g-biofan/

Vrlo je važno zbog kvalitete spiruline i mogućih neželjenih kontaminacije da konzumirate samo CERTIFICIRANU organsku spirulinu provjerenog dobavljača. Svakako uvijek provjerite certifikate da li postoje i da li su aktualizirani.

Napomena

Uvijek imajte na umu da dodatak prehrani nije zamjena za uravnoteženu i kvalitetnu ishranu i da članak nije zamjena za medicinski savjet.

Preporuke za konzumaciju

Dostupni oblik spiruline uključuju prah i preporučene doze, za BIOfan spirulinu, se kreću između 500 mg i  5g dnevno u podijeljenim dozama. Svakako pročitajte upustvo za upotrebu i obavezno se konsultujte sa Vašim ljekarom ili famaceutom prije upotrebe.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *