BIOfan „10 veličanstvenih“ riža

BIOfan „10 veličanstvenih“ riža

Riže su omiljeni prilog kako djeci pa i odraslima. Volimo ih jer se tako dobro kombinuju i “idu uz sve”. Lako ih je skuhati, možete praviti i slana i slatka jela, prirodno ne sadrže gluten, ne opterećuju probavu, izvor su vlakana, vitamina B skupine, sadrže i važne aminokiseline kao npr. lizin, a zavisno od tipa riže, izvor su i moćnih antioksidanata. Skoro su vrste riže u početku procesa prerade smeđe, a procesom rafinacije sjemenke se poliraju do sjajno bijele boje. Međutim od sjemenke ostaje samo onaj unutarnji dio (endosperm) i vrlo malo od hranjivih vrijednosti, ali ukoliko se bijela riža kuha uz dodatak nekih mahunarki kao npr. beluga leće, crvene leće, crne kvinoje ili ako joj dodate kuhani mungo ili azuki grah ili slanutak onda se i bijela riža na prirodan način nutritivno obogati. Bijeloj riži u USA je obogaćena željezom, B1 i B3 vitaminima.

DOBRO JE ZNATI

Divlja riža

Zanimljivo je da divlja riža pripada potpuno različitoj porodici od one obične riže (npr. smeđe i bijele riže). Njezino znanstveno ime je Zizania aquatica dok je riža Oryza sativa. Nije prava riža, već sjemenka trave iz potpuno različite botaničke prodice. Ima orašasti okus i gumasta je nakon što se skuha. Dobra je za miješanje sa smeđom rižom. Prije upotrebe, obavezno je treba isprati. Od obične se riže razlikuje po tome što sadrži više proteina i vitamina B-skupine.

Crna riža

Riža crne boje koja se pretvara u ljubičastu nakon kuhanja i ima slatki okus i ljepljivu strukturu. Potječe iz Japana, a zrno joj je kratko. Sudeći prema novim znanstvenim istraživanjima, crna riža pretekla je borovnice i orahe po sadržaju antioksidansa. Studija iznesena nedavno na kongresu American Cancer Society, zaključila je da kašika crne riže sadrži više antioksidativnih sastojaka nego kašika borovnica, te da nema razloga zašto se crna riža ne bi trebala konzumirati češće. Nadalje, u prilog riži ide i manji sadržaj šećera, a veći udio prehrambenih vlakna, željeza i vitamina E, također važnog antioksidansa.

Znanstvenici već predlažu upotrebu crne riže u žitaricama i drugoj gotovoj hrani, pri čijoj se proizvodnji sada koristi bijela riža. Crna riža se najviše upotrebljava u Kini za izradu rezanaca, sushija i pudinga, a naziva se još i „zabranjena riža“, jer je u prošlosti bila rezervirana za plemstvo.  

Crvena riža

Postoje više vrsta crvene riže, kineska crvena riža dobiva se fermentacijom riže sa specifičnim vrstama kvasca, a istraživanja su otkrila kako ova namirnica smanjuje mogućnost ponovnog srčanog udara kod pacijenata koji su ga preživjeli. Na japanskom se crvena riža naziva “koji”, što u prijevodu znači „žitarica tretirana s kulturom plijesni“. Treba razlikovati crvenu rižu bogatu biljnim pigmentima od riže tretirane kvascem Monascus purpureus. BIOfan crvena riža potiče sa Tajlanda i ustvari je Thai crvena riža koja je bogata antocijanima, moćnim antioksidansima, koji dokazano, između ostalog, štiti krvne sudove i pomažu u prevenciji hipertenzije, a odatle potiče i njezina specifična crvena boja. Ustvari je to smeđa riža, dugog zrna, ali sa crvenom ovojnicom. Ovakva vrsta riže se može koristiti ili samostalno ili u kombinaciji sa smeđom rižom. Spada u integralne riže, izvor je željeza, cinka, magnezija, mangana, fosfora, selena, kalija i molibdena, a nakon kuhanja ima pomalo orašast okus.

Basmati riža

Aromatična riža koja ima delikatni orašasti miris i okus te laganu teksturu. Kultivira se već stoljećima u podnožju Himalaja, a porijeklom je iz sjeverne Indije i Pakistana. Raspoloživa je kao nerafinirana smeđa basmati riža i rafinirana bijela basmati riža. Pogodna je za pripremu pilafa, kao prilog i kao obična kuhana riža.

Jasmine

Riža dugog zrna, podrijetlom s Tajlanda. Okus joj je nježan, tekstura mekana, a miris gotovo cvjetni. Nakon kuhanja je lagano ljepljiva (manje nego Basmati), a raspoloživa je i kao smeđa (nerafinirana) i bijela (rafinirana) varijanta. Pogodna je za pripremu pilafa, kao prilog i kao obična kuhana riža.   Odličan je izbor kod pripreme tajlandskih curry-a i vijetnamskih specijaliteta.

Smeđa riža

Ova vrsta značajno je hranjivija od bijele, sadrži puno više prehrambenih vlakana, lizina i minerala kalcija, fosfora i kalija. Zrno smeđe riže sadrži 57 % ugljikohidrata, 7,2 % proteina, 1,9 % masti, 0,7 % vlakana, 1 % pepela, dok zrno bijele riže sadrži 67 % ugljikohidrata, 5,7% proteina, 0,3 % masti, 0,3 % vlakana, 0,5 % pepela.

A KAKO IH SKUHATI?

Divlja riža Prije kuhanja je možete popržiti u suhoj tavi oko 5 minuta i nakon toga kuhati oko 45-50 minuta u omjeru 3(voda) :1 na laganoj vatri, dobro je pratiti uvijek proces kuhanja i eventualno dodati vode ukoliko mislite da treba. Ako je kuhate pod pritiskom stavite 1 1/2 šoljicu vode i kuhajte 30 minuta. Idealna je kao dodatak ostalim rižama i salatama.

Crna riža – Prije kuhanja temeljito je isprati tekućom vodom. Kuha se u posoljenoj vodi 35-40 minuta. Omjer između količine riže i vode trebao bi biti najmanje 1:2 -3 (voda). Crna riža je odličan prilog mesnim jelima i jelima s povrćem., ali od nje se mogu napraviti i neke vrste sutlije kuhane u biljnim mlijeku, uz svježe voće, što je idealno npr. za doručak. Može se miješati i sa basmati smedjom rižom. Kada je crna riža kuhana postane mekana i poprimi tamno – ljubičastu boju.

Crvena riža – Prije kuhanja temeljito isprati tekućom vodom. Kuha se u posoljenoj vodi najmanje 35 minuta. Omjer između količine riže i vode trebao bi biti najmanje 1:2 (voda). Crvena riža je odličan prilog mesnim jelima i jelima s povrćem.Može se kominovati sa smeđom basmati rižom, smeđom i crnom rižom.

Smedja rižaObiluje svim hranjivim tvarima, mineralima i vitaminima jer je zrno zadrzalo svoju ljusku i nije dalje rafinirano. Kuha se u omjeru najmanje 2:1, 40-45  minuta

Riža divlji mix (crvena, smeđa i divlja riža) – kuha se u omjeru 3:1, najmanje 35 minuta

Basmati smeđa riža Kuha se u omjeru vode i riže 3:1, 35-40 minuta.

Jasmin riža – Kuha se u omjeru vode i riže 2:1, 15-20 minuta.

Basmati bijela – Kuha se 20 tak minuta, u omjeru vode i riže, 2:1

Bijela riža kratkog zrna, gotovo okrugla, ima dosta škroba, upija tekućinu i ljepljiva je. Takva riža pogodna je za rižota, sushi i deserte na bazi riže. Kuha se kratko u odnosu na ostale, a pogotovo u odnosu na intergalne riže. Kuha se u omjeru 1:2 do 20 minuta.

Bijela riža srednjeg zrna –kremaste dezerte, pudinge, rižota, punjena jela i variva. Kuha se u omjeru 2 (voda) :1

TIP & TRICKS

Vrijeme kuhanja kao i omjer vode mogu da variraju u zavisnosti od vrste kuhala i posuđa koji se koriste te se uvijek savjetuje da se pred kraj kuhanja  provjeri je li zrno riže omekšalo i da se pazi na količinu vode u toku kuhanja. Ukoliko zrno nije omekšalo, onda treba produžiti kuhanje uz dodatak vode ali paziti da se ne pretjera, bolje dodati manje.

Integralne riže se poklopljene kuhaju nesto brže ali zbog prirodnog sadržaja arsena u rižama savjetuje se da ove riže kuhaju bez poklopca, uz čak više vode nego što je sama preporuka.

Rižu možete prije kuhanja prepržiti na maslacu, maslinovom ulju uz začine, neke dvije- tri minute i tek onda početi kuhati.

Bijelu rižu okruglog zrna , možete preliti sa vrućom vodom i sačekati da se ohladi. Takvu rižu procijedite, ukoliko želite prepržite (možete dodati pinjole, bademe) na nekoj zdravoj masnoći i dodajte odgovarajuću količinu vode. Pred sami istek vremena kuhanja (znaći 5minuta pred kraj)  isključite kuhalo, preko lonca stavite krpu i poklopite. Pustite da se riža „odmori“, a postupak će prirodno ukloniti višak vlage. Nakon ovoga riža bi trebala biti razabrana i neljepljiva.

Uz basmati bijelu i smeđu rižu se odlično slažu nana/metvica, curry začin, kumin i kurkuma. Bijeloj riži, prije kuhanja, možete dodati preprženu orzo tjesteninu i onda ih zajedno kuhati kao planirano.

Smeđu rižu možete kuhati zajedno sa predhodno namočeni mahunarkama kao što su azuki grah, mungo grah , slanutak itd. Na taj način dobijate hranjiv i veoma zdrav obrok ali ujedno štedite i vrijeme koje bi bilo potrebno za kuhanje dva jela.

Inače je smeđa riža glavni sastojak makrobiotičke prehrane.

GDJE KUPITI ?

Biofan u svojoj ponudi ima najveći izbor ekološki uzgojenih riža koje možete kupiti klikom na http://bit.ly/bioprodavnica

Korišteni izvori informacija :

  1. https://www.zdravobudi.hr/clanak/1538/sve-tajne-raznih-vrsta-rize
  2. Pospišil, A. Ratarstvo I. dio, Zrinski d.d. ožujak 2010
  3. https://www.cbc.ca/news/black-rice-beats-blueberry-antioxidants-1.887265
  4. https://www.acs.org/content/acs/en/pressroom/newsreleases/2010/august/black-rice-rivals-pricey-blueberries-as-source-of-healthful-antioxidants.html
  5. https://plzen.rozhlas.cz/arsen-neni-jen-v-ryzi-ale-i-v-dalsich-potravinach-je-duvod-k-obavam-6713023
  6. https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/272535/9789241550291-eng.pdf?ua=1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *