KOLAČ od LJEŠNJAKA i ROGAČA

KOLAČ od LJEŠNJAKA i ROGAČA

Ovakav kolač je pogodan za osobe koje izbjegavaju gluten u svojoj prehrani i koji su intoleratni na laktozu.

Treba Vam za tijesto ( za okrugli kalup , moj je bio promjera 25cm)

·       Brašno lješnjaka (4 šolje) , s tim da je jedna
šolja, u ovom slučaju, bio ostatak od mlijeka kojeg sam pravila. Znači možete
planirati, kada radite biljno mlijeko od orašastih plodova da iskoristite
ostatke.

·        Sameljite lješnjak, ne morate skroz usitniti
bolje je kad ostane koji komadić

·        2 kašikice praška za pecivo ili sode bikarbone

·        1 mala kafena kašikica soli

·        4 jaja

·        4 velike kasike kokosovog ulja

·        Sladilo po želji – do željene slatkoće. Ja sam
koristila sirovi sećer oko 3 v.kašike

Postupak:

·        Jaja umutiti sa šećerom, kokosovim uljem i umiješati
polako u samljevene lješnjake u koji je dodana soda ili prašak za pecivo i so

·        Zagrijati rernu na 140 stepeni, ventilatorski
mod

·        Obložiti kalup sa papirom za pečenje i u njega
istresti tijesto , lijepo rasporediti

·        Tijesto se peče nekih 35 minuta, probosti
štapićem i probati.Bude fino čvrsta korica ali nije tvrdo. Slika na kraju teksta.

Dok se tijesto peče pripremite glazuru od :

·        3 v. kašike rogača u prahu

·        1 v. kašika pekmeza (ja sam imala pekmez od
rogača). Može bilo koji drugi pekmez, može med, može 

·        2 – 3 kašike otopljenog kokosovog ulja

·        Malo vode ili biljnog mlijeka (ja sam imala
lješnjakovo mlijeko) – po potrebi

·        Pomiješate gore navede sastojke dodajte tečnost
onoliko koliko treba da se dobije fina gušća masa kojom se može premazati kolač.
Ako Vam je masa slučajno previse tečna onda je stavite u frižider da se malo
stisne.

Za ukrašavanje isjeckajte šaku lješnjaka, prepržite ih ih na
kokosovom ulju i dodajte med ili šećer za karamelizaciju , ostavite da se ohladi.

Na kraju kada je kolač pečen, izvadite ga iz rerne i iz kalupa i ostavite da se ohladi. Nakon što se ohladio (može biti mlak) premažite glazurom i rasporedite po njemu karamelizirane lješnjake.

Lješnjake vjerovatno mogu zamijeniti bademi, orasi ili njihova kombinacija.
Zaslađivanje uradite prema Vašim željama.

Organske namirnice možete kupiti na www.shop.biofan.ba

Prijatno!


Nakon glazure i ukrašavanja sa karameliziranim lješnjacima


Nakon pečenja

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *