Ovakav kolač je pogodan za osobe koje izbjegavaju gluten u svojoj prehrani i koji su intoleratni na laktozu.
Treba Vam za tijesto ( za okrugli kalup , moj je bio promjera 25cm)
· Brašno lješnjaka (4 šolje) , s tim da je jedna
šolja, u ovom slučaju, bio ostatak od mlijeka kojeg sam pravila. Znači možete
planirati, kada radite biljno mlijeko od orašastih plodova da iskoristite
ostatke.
· Sameljite lješnjak, ne morate skroz usitniti
bolje je kad ostane koji komadić
· 2 kašikice praška za pecivo ili sode bikarbone
· 1 mala kafena kašikica soli
· 4 jaja
· 4 velike kasike kokosovog ulja
· Sladilo po želji – do željene slatkoće. Ja sam
koristila sirovi sećer oko 3 v.kašike
Postupak:
· Jaja umutiti sa šećerom, kokosovim uljem i umiješati
polako u samljevene lješnjake u koji je dodana soda ili prašak za pecivo i so
· Zagrijati rernu na 140 stepeni, ventilatorski
mod
· Obložiti kalup sa papirom za pečenje i u njega
istresti tijesto , lijepo rasporediti
· Tijesto se peče nekih 35 minuta, probosti
štapićem i probati.Bude fino čvrsta korica ali nije tvrdo. Slika na kraju teksta.
Dok se tijesto peče pripremite glazuru od :
· 3 v. kašike rogača u prahu
· 1 v. kašika pekmeza (ja sam imala pekmez od
rogača). Može bilo koji drugi pekmez, može med, može
· 2 – 3 kašike otopljenog kokosovog ulja
· Malo vode ili biljnog mlijeka (ja sam imala
lješnjakovo mlijeko) – po potrebi
· Pomiješate gore navede sastojke dodajte tečnost
onoliko koliko treba da se dobije fina gušća masa kojom se može premazati kolač.
Ako Vam je masa slučajno previse tečna onda je stavite u frižider da se malo
stisne.
Za ukrašavanje isjeckajte šaku lješnjaka, prepržite ih ih na
kokosovom ulju i dodajte med ili šećer za karamelizaciju , ostavite da se ohladi.
Na kraju kada je kolač pečen, izvadite ga iz rerne i iz kalupa i ostavite da se ohladi. Nakon što se ohladio (može biti mlak) premažite glazurom i rasporedite po njemu karamelizirane lješnjake.
Lješnjake vjerovatno mogu zamijeniti bademi, orasi ili njihova kombinacija.
Zaslađivanje uradite prema Vašim željama.
Organske namirnice možete kupiti na www.shop.biofan.ba
Prijatno!

Nakon glazure i ukrašavanja sa karameliziranim lješnjacima
