Mamin LJEŠNJAK maslac i ČOKO namaz

Mamin LJEŠNJAK maslac i ČOKO namaz

Lješnjak maslac – kako napraviti svoj

Za početak trebaju Vam kvalitetni lješnjaci – moji su @biofanorganicshop i za njih mogu da garantujem, za ove iz supermarketa ili neke druge stvarno ne znam. Ukoliko dugo lješnjaci stoje, pogotovo izloženi zraku, onda zbog svog prirodno visokog sadržaja masnoća, mogu da užegnu, ili da postanu gorki, a to nikako ne želimo. Znači, izabrati prvo dobre lješnjake. Odmah da kažem da sa količinom od 50 ili 100 g lješnjaka ne vrijedi ovo raditi. Treba neka veća količina da bi dobili određenu gramažu lješnjak maslaca. Ispod nekih 200 grama nemojte ni počinjati.

Malo ih prebrati, izdvojiti one bas crne, ili ako su suhi ili imaju neka oštećenja. Zagrijati rernu na 180 stepeni, istresti lješnjake na tepsiju obloženu sa papirom za pečenje i peči nekih 12-15minuta. Veličina tepsije naravno zavisi i od količine lešnjaka. Treba da budu fino raspoređeni. Sve zavisi od tipa rerne ali prekontrolisati nakon 12 minuta, ukoliko su onako zarumenili i korica se lako skida to je to, a ako ne, onda produžiti još koju minutu. Mislim da ne bi trebalo duže peči od nekih 15 tak minuta. Ostaviti da se hladnu. Nakon što su se ohladili u blender staviti ljesnjake (ja sam zbog malog kapaciteta u nekoliko navrata) i početi blendati. Ukoliko Vam se brzo zagrijava blender, morat ce te praviti pauzu, koju možete iskoristi korisno npr. za grickanje lješnjaka (jako su zdravi!) 🙂 Trebat ce Vam sigurno nekih 10-15 minuta da se polako počne izdvajati prirodna masnoća iz lješnjaka, kada to počne onda je sve lakše. Koristite špatulu da skinete eventualne ostatke sa zidova blendera. Kada se masnoća počne izdvajati, onda ide relativno brzo i vec nakon nekoliko minuta , nekih 5 -10 minuta, imate svoj lješnjak maslac. Bit će tečan i možete ga presuti u teglu na čuvanje. Može biti neke 3 sedmice u frizideru (ako uopšte toliko izdrži).

Kako ga koristit?

Za smoothije, preko kaša, za kolače, za kekse, za pravljene svojih čoko namaza, za palačinke, mogućnosti su stvarno razne i apsolutno vrijedi svakog truda!

Lješnjak maslac, Čoko namaz i prženi lješnjaci

ČOKO NAMAZ

Namaz je nastao zbog želje da se djeci , ali i roditeljima :), ponudi kvalitetnija verzija ili zamjena za sve ove gotove čoko namaze iz prodavnica ili reklama sa televizije. Obično u sebi imaju loše masnoće, niži sadržaj orašastih plodova, puno šećera, emulgatore, a naravno nisu ni organski itd.. Zato , mi pravimo svoj. Nemamo mjere, nego radimo odokativno , sa onim što imamo i što nam se traži 🙂 Dok ne isprobate ne znate. Svaki put će Vam biti ukusniji i ukusniji. Stvar je iskustva.

  1. Od gore napravljenog maslaca, izdvojiti odprilike neku količinu oko 70 g
  2. Staviti u blender, dodati 1 veliku kašiku rogača u prahu (ko nema rogač onda kakao)
  3. Dodati 2 velike kašike čistog kakaa
  4. Dodati zaslađivač po želji (ovaj put smo imali sirovi šećer, a Vi birajte po želji). Može med, može eritritol, ksilitol (paziti na osjet “hlađenja” koji daje pogotovo ksilitol ) kokosov šećer…Dodati prvo malo pa onda ,nakon što sve sastojke sjedinite dodavati do željene slatkoće.
  5. Ja sam dodala proteina sirutke (3 velike kašike, imala sam puno veću količinu lješnjak maslaca znači za 70 g bi 1 trebala biti dovoljna), ko ne želi sirutku može dodati protein riže. Obično u ovakve namaze dodaju mlijeko u prahu , ja nisam jer nisam do sada naišla na mlijeko u prahu da je kvalitetnih sastojka , zato sirutka. Sirutka ili riža su neutralnog okusa i ublažit će tj. dovest će do harmoniziranja ostalih sastojaka. Verujte mi!
  6. Kada ste sve stavili u blender onda početi blendati da se sastojci fino ujedine. Dodati 2 velike kašike kokosovog ulja (u tečnom stanju).
  7. Možete isprobati dodati i otopljeni kakao maslac, mi nismo. Ja nisam ljubitelj kakao maslaca u hrani ali djeca da, grickaju ga onako sirovog. Inače ,kad ga kupite možete ga iskorisiti za kolače, čoko namaze, torte, tople napitke i za pravljenje krema za sebe i djecu. znači ,višestruka zdrava korist!
  8. Nakon što ste dodali sve sastojke , probajte i doradite prema Vašim željama: ukoliko mislite da treba nešto dodati slobodno dodajte (poput lješnjak maslaca, zaslađivača, kakaa). Ukoliko je okus kakaa jak dodajte kašiku proteina sirutke ili rižin protein, a ukoliko Vam je namaz pregust razblažite ga nekim biljnim mlijekom. Bez mlijeka može stajati jedno 3 sedmice, možda i duže, ne znam nismo imali priliku to testirati 🙂 ali sa mlijekom sigurno nesto kraće. Ukoliko je prerijedak, onda dodajte kakao u prahu ili rogač. Najbolje je pustiti djecu da testiraju 😉
  9. Sve dobro izmiješati i ostaviti u frizider da se stegne.

KORISTITI za :

palačinke, kao obični namaz, za pečenje keksa i kolača…Ukoliko treba da se maže na krišku hljeba izvaditi iz frizidera i drzati 5 minuta na sobnoj temperaturi.

Sve potrebne sastojke ili gotove zdrave verzije čoko namaza možete kupiti u prodavnici BIOfan u SCCu na – 1 ili preko web prodavnice www.shop.biofan.ba

Tekst pisala mama Jasna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *